Разлог

Автентична разложка народна песен даде началото на „Цъфнало цвеке шарено“ – демонстрация на носии, събрани от цяла България в Разлог – града – пазител на традициите

Цъфнало цвеке шарено“ бе вълнуваща среща с миналото.

Богата палитра от цветове, шевици и тъкани и материи, събрани от частните колекции на Таня Граматикова, Диана Димова, д-р Сирхан Мустафов, Мирослав Димитров и Борис Ракладжиев, бе представена днес в Разлог.

Събитието се организира от Община Разлог, Фондация „Българските корени“ и Историческия музей, Разлог. Специални гости на ‚Цъфнало цвеке шарено“ бяха Д-р Ирина Бокова – Главен редактор на списание „Живи наследства“, Ирена Тодорова-изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.), Инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, както и колекционери от цялата страна, чиито „съкровища“ бяха показани днес на демонстрацията.

Гостите имаха удоволствието да се насладят и на редки носии от фонда на Историческия музей в града.

Чрез това еднообразно и вълнуващо пътевествие в минлото, всички успяха да се пренесат назад във времето и да се запознаят с традициите в облеклото на българина и българката.

На демонстрацията бяха представени над 20 модела автентични български носии.

От Русенско – невестинска хърцойска носия; от Ловешко – женска празнична носия; от Ямболско – невестинска носия, сукманен тип, ръжовска носия и мъжки чернодрешен костюм; от Чипровско и Севлиевско гостите се насладиха на сукманена носия; от Плевенско на женска двупрестилчена носия. Показана бе и беленска носия.

Представена бе и красотата на невестински носии от Гоцеделчевско и Петричко.

Над 10 модела автентични носии от Разложко, които се съхраняват във фонда на Историческия музей в Разлог също бяха показани.

Сред тях бяха женска и мъжка сватбени носии, както и най-разпространената женска носия в Разложката котловина.

Целта на ревюто с автентични носии е да се популяризира българското кутлтурно наследство и да се съхрани българската културна идентичност.

Източник Община Разлог

Вижте още

В Разлог ще се проведе „На високи токчета“ където дамите ще покажат своите умения зад волана

BVn_01

Вековната традиция “Старчевата” за поредна година разтърси Разлог

admin

Инж. Красимир Герчев встъпи в длъжност на първото заседание на Общински съвет-Разлог

admin

Надежда Георгиева от Дом за стари хора “Свети Димитър” – Разлог отпразнува своя 100-годишен юбилей

admin

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ – Признание за 4 души от Разлог отличени със званието „Пазители на традициите“

admin

Днес започва Националният мотосъбор Предел 2024

admin

Коментар