Благоевград

Американският университет в България спечели $100,000 за стратегия за етично използване на изкуствения интелект в образованието

Центърът за информация, демокрация и гражданска активност (CIDC) към Американския университет в България (АУБ) спечели финансиране на стойност $100 000 за разрастване на своята инициатива „Овластяване на университетските общности за етичното използване на изкуствен интелект”. Първоначално университетът получи $15 000, но впоследствие проектът на CIDC беше избран заедно само с още един да получи допълнителното финансиране.

Проектът е част от акселератора Digital Democracy Accelerator, ръководен от People Powered и финансиран от Open Science Framework (OSF). Програмата, която е първа по рода си, има за цел да подкрепи демократични инициативи, които позволяват на гражданите да участват в създаването на етични, справедливи и безопасни дигитални политики.

Инициативата има за цел да създаде приобщаваща стратегия за етичното използване на изкуствения интелект в университетските общности. Планиран за изпълнение между април 2024 г. и април 2025 г., проектът ще включва участието на студенти, преподаватели и служители на АУБ в разработването на цялостна политика за използването на изкуствен интелект в академична среда.

„Има два важни аспекта на този проект: първият е установяването на демократичен процес, който да включи всички заинтересовани страни в дискусията. А вторият аспект е изграждането на етична стратегия, която да позволи на партньорските университети пълноценно да използват изкуствения интелект в преподаването, академичните изследвания и вземането на решения“. Това сподели д-р Джейкъб Удо-Удо Джейкъб, изпълнителен директор на CIDC.

Проектът поставя фокус върху насърчаването на приобщаващ процес на вземане на решения. Д-р Джейкъб допълва:„Ние се стремим да създадем политика, която да включва по-демократичен подход, ангажиращ всички заинтересовани страни. Студентите могат да имат познания, свързани с изкуствения интелект, които да надминават дори тези на техните преподаватели, което прави участието им от решаващо значение във формирането на политики”.

Това, което отличава АУБ от другите кандидати по програмата, е решението на университета да си сътрудничи с други висши училища, като по този начин разшири обхвата и потенциалното въздействие на проекта, смята Влада Колесникова, координатор в CIDC и ръководител на инициативата. АУБ е отправил покани към университети в цяла Европа, с които ги приветства да използват и адаптират проекта за своите нужди, каза още тя.

От ноември 2024 АУБ и партньорските университети ще проведат редица дискусии с международни експерти, за да обсъдят различни аспекти на използването на изкуствен интелект в академичните среди. „Тези дискусии имат за цел открито обсъждане на ползите и възможностите от използването на изкуствен интелект по етичен начин в академичната среда“, коментира Колесникова. Проектът ще завърши с предложение за стратегия, изготвено от участниците, което ще бъде разгледано от ръководството на университета.

Зам.-ректорът по академична дейност в АУБ д-р Джей Ди Минингер сподели, че смята инициативата за особено важна. „Този проект е пример за отдадеността на АУБ към разработването на иновативни, приобщаващи образователни практики. Вълнуваме се от потенциала на тази инициатива не само за подобряването на етичната употреба на изкуствения интелект, но и за създаването на демократичен процес за изграждане на политики в академична среда”, сподели той.

Инициативата представлява значителна крачка към интегрирането на изкуствения интелект в преподаването и ученето чрез демократичен процес, който гарантира, че всички заинтересовани страни в рамките на университетската общност ще бъдат чути и оценени при оформянето на политики по темата. Този проект не само създава прецедент в етичното използване на AI, но също така засилва ролята на АУБ като лидер в иновативните и приобщаващи образователни практики.

Източник АУБ

Вижте още

Кметът Методи Байкушев представи стратегически проекти по ПИРО за развитието на Благоевград

admin

Млади таланти срещат работодатели

admin

По предложение на кмета адв. Методи Байкушев две общински дружества са с нови управители

admin

Парад на военни униформи, оръжия и бойни знамена в Благоевград

admin

Военно формирование 26 400 – Благоевград ще проведе учение в селата Падеш и Мощанец

admin

През изминалата вечер закрихме второто издание на Балкански театрален фестивал пред препълнен салон със спектакъла „Антигона“ от Жан Ануи, реж. Александър Морфов.

admin

Коментар