Благоевград

Благоевградчани решават бъдещото развитие на зоопарка! Обособяване на „Гора на мечките и вълците“ чрез разширяване на зоологическата градина или обновяване и запазване на сегашната територия са двата варианта

Благоевградчани решават бъдещото развитие на зоопарка! Обособяване на „Гора на мечките и вълците“ чрез разширяване на зоологическата градина или обновяване и запазване на сегашната територия са двата варианта

default

Два варианта за развитието на зоологическата градина в Благоевград бяха представени тази вечер на обществено обсъждане в зала „22 септември“.


Визията бе презентирана от доказани външни експерти пред жителите на областния център. 
Вариант 1 и вариант 2 предвиждат създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени местни видове. 
„Настоящото общественото обсъждане не се изисква от закона, но смятам, че решението за бъдещето на зоопарка не бива да се взима в тесен кръг, затова предложих да проведем тази среща и да чуем мнението на обществеността. От избора, който ще направим зависи последващата работа на експертите, подготовката на бъдещата стратегия и дали тя ще бъде одобрена за финансиране по ОПОС “, каза кметът Методи Байкушев пред пълна зала като поясни, че целта е Община Благоевград да спечели външно финансиране без това да налага съфинансиране. Той допълни, че има предвидени от държавата до 6 000 000 лв. за развитието на зоологическите градини в Благоевград, Кюстендил и София.
В първия случай ще бъдат обединени част от Ботаническата градина и зоопарка. Те ще бъдат превърнати в „Гора на мечките и вълците“. За целта ще бъде необходимо сегашното местообитание на мечката да се обособи като специализирано отделение за два вида, включващо два басейна и две вътрешни помещения. За да бъде гарантирана безопасността на видовете е предвидено изтегляне на вълците в субместообитание, където достъпа на мечките е невъзможен. В период на хибернация достъпа на вълците до бърлоги и леговища също ще се ограничава.
Според стратегията за осъвременяване на облика на зоопарка се планира още изграждането на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери. 
Върху площ от 2000 m² между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки, с цел лесен достъп, ще бъде изграден и модерен ветеринарно-медицински блок, където ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните. 


На мястото на клетките за зайци и пилета ще има център, в който ще бъде изложена експозиционна колекция за посетители. В сградата се предвижда да се създаде и образователен център, като интересното тук е, че в тази зона ще има директен достъп на посетителите до животни, демонстрационна площадка и лаборатория. Това ще даде възможност за организиране и провеждане на зелено училище. Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще дава допълнителна информация за животните. 
При разработването на вариантите за съвременен облик на зоопарка експертите са заимствали опит от други зоологически градини, в това число Хаваи, Мексико, Нидерландия и др.  
Необятният свят на насекомите, таралежите и други малки видове ще бъде представен на любителите на животните в специални зали.
Във вариант 2 експертите са заложили само на използваемата територия на зоологическата градина като са включили ремонтни дейности, сред които допълване на външната ограда. Тук отново за кафявата мечка е предвидена по-голяма площ, ведно с две ограждения и два басейна, а за риса и дивата котка вместо отделни помещения се обсъжда дали животните да бъдат настанени в празни клетки или в клетки на други животни.
В идейната концепция при вариант 2 изграждането на ветеринарно-медицинския блок е под въпрос, тъй като няма достатъчна площ. 
С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград освен че ще бъдат подобрени условията за обитание на животните, значително ще бъдат повишени туристическия поток и годишните приходи . По предварителен разчет вариант 1 предвижда те да бъдат в размер на 450 хил. лева, а вариант 2 – 330 хил. лева.
Презентация на идейната концепция може да видите тук .

Предложения могат да бъдат давани до 7.06.2024 г. на delo@blagoevgrad.bg или да бъдат депозирани в деловодството на Община Благоевград.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Позиция на община Благоевград за неверните твърдения за ремонтните работи на МУЦ

admin

ОДМВР Благоевград издирва Емил Даракчиев на 64 години от гр. Благоевград, който на 25.11.2023 г. е напуснал дома си и до момента е в неизвестност.

admin

Кметът Методи Байкушев обсъди с финансовия министър план за оздравяване на Община Благоевград

admin

Изявления след края на изборния ден

admin

Без The Brava Fest тази година

BVn_01

Коледен шедьовър -спектакъл на Танцово Студио Дежа Ву

admin

Коментар