Благоевград

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия на НАТО в Косово,  кметът Методи Байкушев: Въпросът за сигурността на Косово е ключов, Вашият дълг е да пазите демокрацията и мира в региона

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия на НАТО в Косово,  кметът Методи Байкушев: Въпросът за сигурността на Косово е ключов, Вашият дълг е да пазите демокрацията и мира в региона

С тържествена церемония на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград военнослужещи, представители на институции и граждани изпратиха над 100 войници от състава на 3-то бригадно командване – Благоевград за участие в мисия на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

Ритуалът започна с химна на Р България и продължи с поздрав от началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, който пожела на военнослужещите да изпълнят достойно дълга си към Родината, давайки своя принос за сигурността на Балканите, Европа и света.

На церемонията присъства и кметът Методи Байкушев, който подчерта важността на мисията на българските военни. „Скъпи военнослужещи, днес Вие отивате на мисия в една от горещите точки на Западните Балкани, далеч от Вашите семейства. Нямам съмнения, че сте високо подготвени и ще изпълните своя дълг в опазването на мира, защото това е от огромно геополитическо значение, не само за България, а и за целия свят. Във време на противопоставяне въпросът за сигурността на Косово е ключов. Пазете демокрацията в тази млада държава. Желая Ви успех и да се върнете живи и здрави при семейства си“ , каза кметът Методи Байкушев, който подари икона на свети Георги Победоносец на командира на мисията майор Красимир Дамянов.

Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве.

В ритуала участие взеха генерал-майор Красимир Кънев, командир на съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Йорданов, зам.-командир на сухопътните войски, полк. Кирил Спаневиков, командир на 3-то бригадно командване, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС Радослав Тасков, кметът на Община Разлог Красимир Герчев, военнослужещи и представители на институции.

Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово под командването на заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО майор Красимир Дамянов и командир на ротата капитан Фердо Фердинандов.

Непосредствено след ритуала по изпращане на военните официално бе открита и изцяло ремонтираната сграда на щаба на 3-то бригадно командване.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Ивет Горанова ще запали олимпийския огън в Благоевград

admin

Вътрешноуниверситетски студентски състезания във Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“

BVn_01

Кариерни предизвикателства“ е мотото на форума, който организира Университетският център за кариерно развитие към Югозападния университет „Неофит Рилски“

admin

„Heathers “ – разкриване на проблемите с психичното здраве чрез провокиращ мюзикъл

admin

С тържествен концерт бяха отбелязани 15 години от основаването на Детска фолклорна група „Джумайчета“ и 10 години Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград.

admin

СИГНАЛИ ПО РЕДА НА ЗЗЛПСПОИН

admin

Коментар