Благоевград

Благоевград отбеляза 121 години от гибелта на Гоце Делчев

С шествие по главната пешеходна улица и полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев благоевградската общественост се поклони пред паметта и делото на великия български революционер.

В ритуала по повод 121 години от смъртта на националния ни герой участие взеха кметът на Благоевград Методи Байкушев, областният управител Мария Димова, зам.-председателят на ОбС Георги Иванов, полк. Кирил Спаневиков, командир на 3-то бригадно командване, свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“, представители на обществени и образователни институции и политически партии.

По време на церемонията зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев рецитира стихотворението от Борислав Владимиров „Македонско хоро“, бяха припомнени и ключови факти от живота на една от най-светлите личности в българската история.

В събитието участие взеха РК „Традиция“ и Биг Бенд – Благоевград.

Георги Николов Делев е роден в Кукуш през 1872 г. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия.

Загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турци.

Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев. В двора а църквата „Въведение богородично“ е издигнат и мемориал на Делчевия род, където почиват костите на негови сродници.

Източник Община Благоевград

Снимки от събитието, може да видите тук:

Вижте още

Добрият пример! Спортни клубове и Община Благоевград стартират кампания за почистване на парк „Ловен дом“.

admin

Гражданска инициатива „Донеси – Вземи“ организира благотворителен концерт „ОТ ДЕТЕ ЗА ДЕТЕ“ в подкрепа на 9-годишната Теди и нейното семейство!

admin

Димитър Бербатов призова Търговският регистър да изиска Михаил Касабов да бъде вписан като представляващ БФС

admin

Без The Brava Fest тази година

BVn_01

Концесионерът на минералната баня плати 470 000 лева дълг към Община Благоевград

admin

Jazz, Fusion, Soul&Funk ритми огласиха площад „Македония“ в Благоевград тази вечер.

BVn_03

Коментар