Благоевград

Благоевград съпричастен към хората с епилепсия

50 балона в лилав цвят полетяха в небето над Благоевград, а сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ бе осветена по повод Международния ден на хората с епилепсия.

Така Община Благоевград, семейства на хора, диагностицирани с болестта и граждани засвидетелстваха грижа към пациентите с едно от най-честите неврологични заболявания.

Инициативата е част от кампания, организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), а целта е да се повиши информираността и привлече общественото внимание към това тежко заболяване.

Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари по инициатива на Международното бюро по епилепсия/ IBE/ и Международната лига срещу епилепсията /ILAE/ в над 140 държави.

Епилепсията е едно от най-честите неврологични заболявания. Тя засяга 1% от населението на Земята – около 50 милиона души по света, а в България – около 70 хиляди. За една година заболяват между 20 и 70 на 100 000 души. Допуска се, че в хода на живота си по един на всеки 20 души може да получи епилептичен пристъп, а по един на всеки 200 души заболява от епилепсия

Изочник Община Благоевград

Вижте още

С дефиле на автентични народни носии започна Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“, който днес и утре събира танцови състави от различни държави в Благоевград.

admin

С богат концерт-спектакъл ученици от II ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград отбелязаха патронния празник на учебното заведение в зала „Пейо Яворов“.

admin

Днес областният управител Мария Димова прие сградата на Административен съд Благоевград и я предаде на Агенция по вписванията

admin

В подкрепа на производители и търговци, Община Благоевград и „Пазари“ ЕООД дават възможност за предлагане на продукция на открития пазар шест дни в седмицата

admin

Въоръжена полиция и патрули с кучета охраняват Благоевград по празниците

admin

Кметът Методи Байкушев откри първия веломаратон за 2024 г., над 270 велосипедисти се включиха във велошествие „Благоевград на две колела“

admin

Коментар