СвятСъседи

Близо пет века история. Прероденият Стари мост

На 9 ноември 1993 г. Стари мост, най-емблематичният мост в Босна и Херцеговина, се срутва. Това става след атака по време на обсадата на Мостар. 427 години след създаването си войната изпраща моста във водите на река Неретва. Мостът е дълъг 30 м и в най-високата си точка се издига на 20 м над реката.

Войната в Босна и Херцеговина е остър междуетнически конфликт в периода от 6 април 1992 до 14 декември 1995 г. Тя се води на територията на бившата югославска република между въоръжени формирования на босненски сърби, босненски мюсюлмани автономисти, бошняци и хървати. Войната е част от разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия, просъществувала от 1945 до 1992 г.

Тридесет години по-късно новият Стари мост в най-голямото и едно от най-важните селища в област Херцеговина – Мостар, е един от най-добрите примери за следвоенно възстановяване в света.

Тази снимка от август 1993 г. е една от последните на оригиналния мост в Мостар, Босна и Херцеговина, известен като Стари мост. Въпреки че е покрит с гуми и дървени дъски, за да бъде предпазен огъня от минохвъргачки и танкове, мостът пада в река Неретва след масирани удари на етнически хърватски сили през ноември 1993 г.
Стари мост през 1910 г.

Мостът не е бил най-големият по рода си по време на строителството, но неговият деликатен дизайн и висока арка се превръщат в символ на османската архитектура. Един пътешественик от 17-и век пише: „Никога не съм виждал толкова висок мост. Той се простира от скала на скала, високо чак до небето.“
Останките от моста, заснети скоро след разрушаването му.

Жители на Мостар минават през временен пешеходен мост над река Неретва през март 1994 г.

В годините след войната на мястото на разрушеното старо съоръжение през реката са прекарани различни временни мостове.
През август 2003 г. се полагат камъни върху арката на заместващия мост.

До 1998 г. проектът за възстановяването му, заедно с околностите, е официално започнат с финансиране от Хърватия, Франция, Италия, Холандия и Турция.
Новопостроеният мост през юли 2004 г.

През юли 2004 г. – годината, към която Амир Пашич се е стремил преди 11 години, мостът официално е отворен отново. Проектът за реконструкция струва около 15,5 милиона долара.

Източник www.svobodnaevropa.bg

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вижте още

ФБР разследва експлозия на автомобил, избухнала в сряда на граничния пункт Рейнбоу Бридж между САЩ и Канада

admin

Вулкан изригна в Исландия, течаща лава достига до рибарски град

admin

Тейлър Суифт е личност на годината на списание Тайм

admin

Ужас в университет в Лас Вегас-стрелба и жертви

admin

Американските и британските военни нанасят масирани удари срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен

admin

Крал Чарлз III е диагностициран с рак

admin

Коментар