БългарияПолитика

България покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенгенското пространство

Страната ни пази една от най-трудните граници на Европейския съюз. Основният мигрантски поток не преминава през България. За съжаление, явно правилата на играта не важат еднакво за всички. Европейската комисия и Европейският парламент нееднократно заявиха, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген. Това е причината да организирам тази конференция – трябва да дадем ясен знак, че това не може да продължава и трябва да заявим твърдата си позиция, че България трябва да стане член на Шенген. Това заяви българският евродепутат Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент в Брюксел по време на организираната от него конференция за разширяването на Шенгенското пространство и ключовата роля на България за сигурността по границите на Европейския съюз.

Ветото на две държави не засяга само България, засяга голямата идеята за свободно движение на хора, стоки и капитали, на коетo Eвропа дължи най- голямото си конкурентно предимство, добави Емил Радев

Форумът откри председателят на ЕП Роберта Мецола и министърът на вътрешните работи на Испания и представител на Председателството на ЕС Фернандо Гранде–Марласка Гомес с видеообръщение. Участие в конференцията взеха главният прокурор на България Борислав Сарафов и постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров.

В първия панел, посветен на стратегическата гранична позиция на България, се включиха директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” Антон Златанов и заместник-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Мария Павлова.

Акцент във втория панел беше обменът на информация за управление на границите на ЕС. За анализ по темата бяха поканени директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков и Оливие Ониди, заместник-генерален директор на ГД “Миграция и вътрешни работи” на Европейската комисия.

Третият панел постави фокус върху предизвикателствата и напредъка по пътя на България и Румъния към Шенген. Темата коментираха Ивелина Дундакова, заместник-министър на вътрешните работи в България, Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, румънският му колега Лоран Винце – член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и проф. д-р Дж. Дж. Райпма, професор по европейско право в университета в Лайден, Нидерландия.

Вижте още

СДВР търси собственика на намерена сума пари

admin

На работна вечеря в Копенхаген взе участие Министър-председателят акад. Николай Денков

admin

Толкамерите ще засичат скоростта в страната

admin

Нови 6 знака въвеждат по пътищата на страната

admin

Deutsch Bahn ще предостави до 70 модернизирани пътнически вагони на преференциални цени и условия за БДЖ-Пътнически превози

admin

Министър Йоловски: 4 млн. лева безвъзмездно ще получат малки и средни предприятия за подобряване на киберсигурността си

admin

Коментар