БългарияОбщество

България успява да се изкачи от 25-а до 16-а позиция в категорията за дейности, свързани с грижи в областта на равенството между половете в Европейския съюз (ЕС)

Това показват резултатите от Индекса за равенство между жените и мъжете за 2023 г. на Европейския институт за равенство между половете. Това посочи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време участието си в Глобалния форум на жените лидери, който се организира днес, 02.11.2023 г., от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

Министър Шалапатова припомни, че политиките за равенство между половете в България се реализират в 5 приоритетни области. Това са равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите в заплащането, насърчаване на равенството в процеса на вземане на решения, борба с насилието и защита на жертвите на насилие, както и промяна на стереотипите в обществото. Тя цитира данните от доклада за равнопоставеността между жените и мъжете в България за 2022 г., според които се отчита повишаване на броя на заетите спрямо 2021 г. Те достигат до 3,2 млн. души. Данните на НСИ за коефициента на заетост за 2022 г. обаче показват, че при жените той е много по-нисък – 48.5%, докато при мъжете е 60.3%.

В края на форума министър Шалапатова участва във връчването на националните награди на Съвета на жените в България за 2023 г.

Източник МТСГ

Вижте още

Министър Шалапатова: Предвижда се 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

admin

ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе домакин на среща дискусия с евродепутата Илхан Кючюк

admin

Два нови STEM центъра бяха открити в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Близо 300 пострадали от бурята семейства подадоха заявления за еднократна помощ до 1512 лв.

admin

НАД 330 000 ДЕЦА С ПОДКРЕПА ЗА РАВЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАНИЕ И УМЕНИЯ

admin

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди пилотната Програма „Спортът – начин на живот“

admin

Коментар