Разлог

Вековната традиция “Старчевата” за поредна година разтърси Разлог

В първия ден на новата година, гласът на тежки звонци, тумбели и хлопки огласи Разлог, оповестявайки, че е настъпил най-дългоочакваният празник “Старчевата”.

От ранни зори, стотици чауши и хиляди млади и стари, пременени в традиционни разложки носии, представители на седемте квартала на планинското градче, обгърнаха всяка една улица с пъстри хора, с наричания за здраве и берекет.

По обяд кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев приветства на централен площад “Преображение” всички пазители на вековната традиция, предавана от поколения разложани и се хвана на традиционните хора, които бяха поведени от първите моми и ергени на всяка махала, под съпровода на тъпани и зурни.

Вълнуващите моменти от кукерския карнавал “Старчевата”, над 2500 представители на кварталите „Нов път‘‘, “Долната махала‘, ”Илийска махала‘‘, ,,Крапата махала‘‘, ,,Дългата махала‘‘, ,,Сръбо‘‘ и ,,Вароша‘‘ споделиха също със зам.-кметовете на община Разлог инж. Гергана Костова и г-н Христо Зайков, общински съветници и стотици гости на града пазител на традициите.

Източник Община Разлог

Снимки от „Старчевата 2024“ може да видите тук:

Вижте още

Община Разлог с рекорден годишен бюджет -малко под 80 милиона лева

admin

С празнично тържество Защитено жилище за лица с физически увреждания и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания отбелязаха Международния ден на хората с увреждания.

admin

Инж. Красимир Герчев встъпи в длъжност на първото заседание на Общински съвет-Разлог

admin

Общински съвет – Разлог ще проведе първото си заседание за мандат 2023-2027 г. на 9. ноември 2023 година (четвъртък) от 12:00 часа в заседателната зала на ОбС – Разлог

admin

Разлог има нови заместник кметове

admin

Новите кметове на общините Сандански, Петрич и Разлог

admin

Коментар