Благоевград

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сградаи и жилища в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 година

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 76, а новопостроените жилища в тях са 196. Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. сградите са с 2 по-малко, или 2.6%, а жилищата в тях намаляват с 99, или 33.6% (фиг. 1).

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 г. със стоманенобетонна конструкция са 60.5% и с тухлена конструкция – 38.2%.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите София (столица) – 267 сгради с 1 823 жилища, Пловдив – 230 сгради с 636 жилища, и Варна – 174 сгради с 1 390 жилища в тях.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с три стаи (43.4%).

в област Благоевград по брой на стаите

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища в област Благоевград през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 33 024 кв. м, или с 32.3% повече в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., а жилищната площ се увеличава с 35.5% и достига 30 307 кв. метра.

Наблюдава се увеличение и при Средната полезна площ на едно новопостроено жилище от 84.6 кв. м през четвъртото тримесечие на 2022 г. на 168.5 кв. м през същото тримесечие на 2023 година.

Методологични бележки

Статистическите данни за новопостроените жилищни сгради и жилища са разработени на базата на тримесечна информация, получавана от общинските администрации.

В обхвата на наблюдението се включват новопостроените жилищни сгради с одобрен приемателен протокол обр. 16 илииздадено разрешение за ползване съгласно Наредба №2/31.07.2003 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Жилищната площ включва площта на стаите и кухните с площ 4 и повече квадратни метри.

Спомагателната площ включва площта на спомагателните помещения, стаите и кухните с площ по-малка от 4 кв. м, вестибюлите с портал и друга прегада, коридорите, антретата, баните, тоалетните, килерите, дрешниците, другите спомагателни помещения (сушилни, перални, балкони и лоджии) независимо от големината на площта им.

Полезната площ на жилището представлява сума от жилищната и спомагателната площ.

Средната полезна площ на жилището е отношение на полезната площ към броя на жилищата.

Вижте още

ОДМВР и местната власт проведоха среща с представители на образователните институции, кметът Методи Байкушев: Системата ще заработи, когато всеки член на обществото поеме отговорност за действията си

admin

Кметът Методи Байкушев награди шампионите от ТК „Фолкън“, представили достойно Благоевград и България по време на европейско първенство по таекуон-до ITF в Словения

admin

Най-малките шахматисти на ПМГ Благоевград с голям успех на финалите в Бургас!

BVn_03

Благоевградската общественост отбеляза 100 години от смъртта на Димитър Благоев

admin

Въоръжена полиция и патрули с кучета охраняват Благоевград по празниците

admin

Изненадващ, завладяващ, иновативен и впечатляващ концерт подариха на всички присъстващи в зала “Яворов”, уникалните деца от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

BVn_03

Коментар