БългарияСвятСъседи

Георги Фотев: Основният проблем е в България!

Български професор твърди пред Bloomberg TV Bulgaria, че Р. Македония никога не е била българска
Твърдата българска позиция за несъществуването на македонския народ и неговия език, както и българската гледна точка за македонската история, все повече се отричат ​​от местни интелектуалци, професори и общественици, които вече говорят открито за уникалността на Македонският народ и неговата държава.
Очевидно и българското общество е уморено от непрекъснатото пропагандно отравяне от страна на част от тамошните политически елити, които, нямайки какво друго да предложат на българските граждани, им продават романтичните мечти за Санстефанска България от Охрид до Черно море.
Но има и такива, които вече публично и открито се противопоставят на официалната българска позиция по отношение на Македония, подкрепяйки я с проверени исторически факти. А именно българският професор Георги Фотев в разговор с Bloomberg TV Bulgaria твърди, че Република Македония никога не е била българска.

Подчертавам, основният проблем е в България. Имаме парламентарна партия, която е брутално против признаването на Македония. Твърди се, че македонците са българи, че е част от България… Твърдят, че няма македонска нация и какво искаме сега? А колко от хората знаят, че територията на С. Македония никога, нито за ден не е била част от българската национална държава – казва Фотев.
Българският професор д-р Стефан Дечев, историк и преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“, често изразява своите виждания, особено по отношение на уникалността на македонския език, според когото в България темата „Македония“ е опакована в много на романтиката и митологията.но е крайно време българската страна да спре с претенциите си за македонския език.
– Трябва да се разбере, че диалектът е просто диалект и той няма име. Официалният език на една държава не може да бъде диалект. Докато не се разбере, че идентичността на една нация е динамична и нацията не се предава генетично, всякакви разговори за смесени комисии между България и Македония ще бъдат ненужни и ще водят в задънена улица – казва Дечев.
Несъмнено това означава, че отношенията между двете страни и като цяло между двете общества ще се подобряват само на базата на взаимно уважение и разбирателство, а не с негативна и агресивна реторика. От друга страна, признаването на реалността реално ще освободи България от ограниченията на миналото и ще отвори перспектива за искрено сътрудничество с Македония и в такава среда, каквато създават професорите Фотев, Дечев и много други български интелектуалци, е много вероятно България да стане първият съюзник на страната по пътя й към пълноправно членство в ЕС. Чрез такъв процес в някакъв следващ период въпросът за включването на българите в македонската конституция ще бъде сведен до обикновен технически въпрос, на който никой няма да се противопостави.

Източник НМ/РСМ

Вижте още

Община Банско участва в конференция за разкриване на потенциала на младите хора за по-добри политики на местно ниво

admin

Държавният глава: Реалните мотиви на искането за освобождаване на председателя на ДАНС ги чухме в записа

admin

Днес отбелязваме Европейския ден на радона

admin

Турция скърби за десетки хиляди загинали една година след земетресението

admin

Явно потвърждение на агресивната политика на демакедонизация на София

admin

Намерени са оцелели в къщи, разрушени от земетресението в Япония, което уби 94 души. Десетки все още са в неизвестност

admin

Коментар