Общество

Гражданите на ЕС заявиха: Време е за хумарно отношение към животните

Европейските граждани очакват новоизбраните членове на ЕП и ЕК да работят за подобряване на хуманното отношение към животните 

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни.   

Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се защитава хуманното отношение към животните. Това сочат данните от мащабно проучване на Евробарометър за нагласите сред европейските граждани за хуманното отношение към животните. Европейските партии, формиращи трите най-големи групи в Парламента, поеха ясен ангажимент за хуманно отношение към животните в своите обръщения, като над 900 кандидати обещаха да работят за промяна в полза на животните.  

Заедно тези партии образуват мнозинство и като такова са в най-добра позиция да гарантират, че хуманното отношение към животните ще бъде приоритет и на следващата Европейска комисия, чийто председател ще бъде избран от новия Парламент, след като бъде номиниран от националните лидери на 27 и 28 юни.    

От страна на България, в рамките на предизборната си кампания, ангажимент поеха над 30 кандидати от 7 различни партии. Сред тях стоят и част от тези, които ще заемат пост в Брюксел в следващите месеци, става ясно от резултатите от изборния ден. Български депутати в ЕП с предстоящ мандат ще имат възможността да работят за по-добри условия при отглеждането, транспорта, умъртвяването и търговията с животни и така да поставят интереса на европейските граждани за по-добри политики за защита и хуманно отношение към животните на дневен ред. 

Подкрепата за амбициозните стъпки напред в областта на хуманното отношение към животните обхваща целия политически спектър. Това трябва да бъде отразено в приоритетите на следващата Европейска комисия.  

„Има ясно изразено мнозинство за по-хуманно отношение към животните – нещо, което многократно е показвало, че е основното искане на гражданите. Сега новият Европейски парламент трябва да избере и одобри нова Комисия. Притесненията, които избирателите изразиха, заявявайки своята позиция и давайки своя глас в изборния ден, трябва да бъдат на водещо място в съзнанието на бъдещите депутати – сред тях стои и хуманното отношение към животните.  Сега е моментът да се гарантира, че следващата Комисия ще действа според желанията на хората и те ще бъдат отразени в нейната програма, а вече съществуващите политики ще бъдат само допълнително подобрени. Европейските граждани гласуваха за себе си и за животните. Новото начало е идеалната възможност да се преоценят приоритетите и да се предложат иновативни решения на дългогодишни проблеми. Хората разчитат, че европейските лидери ще направят това, като същевременно продължат да отстояват ценностите, които определят нашия Съюз и които са залегнали в неговите основополагащи договори.“ 

Джо Моран, директор на Бюрото за европейска политика на ЧЕТИРИ ЛАПИ

В сътрудничество с Еврогрупа за животните и над 50 организации за защита на животните, ЧЕТИРИ ЛАПИ проведе собствена кампания за европейските избори, давайки възможност на кандидатите да се застъпят за хуманното отношение към животните, като подпишат ангажимент,  включващ 10 искания, които новата Комисия да изпълни по отношение на селскостопанските животни, животните-компаньони и дивите животни.

Източник „ЧЕТИРИ ЛАПИ“

Вижте още

Стартира изграждането на 33 нови училищни сгради и детски градини

admin

Предстоящи тестове на системата BG-ALERT

admin

БАБХ извършва засилени проверки във връзка с предстоящите официални празници

admin

АКСУ стартира срещи с местните и държавни власти за подобряване на качеството на социалните услуги

admin

БГ Радио раздадоха наградите за българска музика

admin

Днес е международен ден на театъра, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

admin

Коментар