България

Държавният глава: Отговорността за служебното правителство е на кандидата за служебен министър-председател, съгласно редакциите в Конституцията, а за състава на кабинета отговорност ще носят и народните представители

Президентът обяви на консултациите с представители на парламентарните групи, че няма намерение да бави политическия процес и в следващия вторник сутринта ще издаде три указа – за служебното правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни

Съгласно редакциите в Конституцията отговорността за служебното правителство е на кандидата за служебен министър-председател, а за неговия състав отговорност ще носят и народните представители, защото според променените от тях текстове Народното събрание вече е част от този процес. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народното събрание, в които участва кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев. Преди процедурата, определена в чл. 99, ал. 5 от Конституцията, Димитър Главчев, на когото президентът връчи мандат за съставяне на служебен кабинет, представи предложение за неговия състав. Президентът заяви, че по никакъв начин не се е месил в избора на състава на служебен кабинет и след промените в Конституцията отговорността за това вече не е на държавният глава, а изцяло на кандидата за служебен министър-председател.

Държавният глава подчерта, че следва стриктно новите текстове в Конституцията и политическата ситуация изисква всички да проявят политическа отговорност и максимална оперативност. Той уточни, че с оглед на промените в основния закон и очакването на обществото за яснота по отношение на служебното правителство и предстоящите извънредни парламентарни избори, консултациите с представителите на парламентарните групи се провеждат в присъствието на кандидата за служебен министър-председател. „Така ще бъде изпълнено едно от условията, които вие приехте в Народното събрание, а именно – парламентът чрез тези консултации да бъде част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което ще трябва да носи съответно отговорност“, обърна се президентът към народните представители и добави, че в този смисъл е напълно естествено те да получат още на този етап информация лично от г-н Главчев, а не от медиите.

„Заявките за опозиционност не означават липса на политическа отговорност, защото всяка партия, особено парламентарно представените, трябва да имат отговорност и преди всичко уважение към Конституцията на Република България“, заяви президентът във връзка с липсата на представители на парламентарната група на „БСП за България“ на консултациите.

След представянето на предложението за структура и състав на Министерски съвет от страна на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев президентът призова народните представители за дипломатичен и балансиран тон в техните възражения и претенции. „Не забравяйте, че според Конституцията, така както вие я променихте, отговорността е на кандидата за министър-председател и той следва да прецени дали да се съобрази с вашите претенции, или не“, посочи държавният глава като добави, че през следващите два дни парламентарните групи имат възможност да продължат комуникацията си с Димитър Главчев, за да може при евентуални промени в предложения състав на служебния кабинет, президентът да бъде уведомен за тях до края на деня идния понеделник.

Президентът обяви, че няма намерение да бави политическия процес и в следващия вторник ще издаде три указа – за служебното правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни.

Източник Президенство

Вижте още

Манарино: Всичко на Sofia Open e страхотно

admin

СДВР търси собственика на намерена сума пари

admin

Предстоящи тестове на системата BG-ALERT

admin

БЪЛГАРСКИЯТ INSAIT ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО С НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ИНСТИТУЦИЯ В ЯПОНИЯ

admin

Министър Асен Василев: На практика страната е в еврозоната, ние сме свързани през валутния борд

admin

Започна третият етап на акция „Зима“. Пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите и на фаровете.

admin

Коментар