БългарияИзбориПолитика

Държавният глава: Призовавам всички граждани да не допускат да бъдат изолирани от изборния процес и да гласуват масово

Днес всички определяме облика на местната власт, на нашето населено място, на собствено ни бъдеще и на България и не трябва да допускаме по никакъв начин общественият фокус да бъде подменен, подчерта президентът

Призовавам  всички граждани да не допускат да бъдат изолирани от изборния процес и да гласуват масово. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след като упражни правото си на глас на втория тур на местните избори в София. „Нека всички институции, ангажирани с изборния процес, да направят всичко възможно да се възстанови доверието в изборите, включително и в машините за гласуване, и да се гарантира честността на вота чрез коректно отчитане на всеки един глас“, подчерта държавният глава.

„Гласувах за достойното бъдеще на София и за отговорното управление на нашата столица“, посочи президентът в отговор на въпрос. Помолен да коментира искането на министър-председателя за освобождаване на председателя на ДАНС, Румен Радев подчерта, че в деня на изборите не трябва да допускаме по никакъв начин общественият фокус да бъде подменен. „Днес всички определяме облика на местната власт, на нашето населено място, на собствено ни бъдеще и на България“, заяви държавният глава. 

Президентът изрази очакването си след изборите да бъде направен задълбочен анализ на проблемите, свързани с изборния процес и машинното гласуване, така че те да не се повтарят, тъй като водят до все по-ниска избирателна активност. Държавният глава припомни, че машините са доказали своята ефективност в борбата с недействителния вот и грешното попълване на изборните протоколи и за това е необходимо институциите да положат усилия за възставновяването на доверието в машинното гласуване. 

По думите на държавния глава промени в изборното законодателство са необходими, но непрекъснатите изменения на Изборния кодекс от всеки парламент водят до объркване на изборната администрация и гласоподавателите. „Трябва да има промени, но те да бъдат ясно фокусирани върху изсветляването на изборния процес“, посочи още Румен Радев.

Източник Президенство

Вижте още

Общинския съвет във Банско положи клетва

admin

НОВА ВИЗИЯ ЗА ГИМНАЗИЯТА ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА В ПЛОВДИВ С ФИНАНСИРАНЕ ОТ 6 МЛН. ЛВ.

admin

Обстановката към 18:30 часа в цялата страна

admin

SMS, e-mail и съобщение във Вайбър ще уведомяват за извършено нарушение на пътя

admin

Започва планираното тестване на системата BG-ALERT

admin

В началото на 2024 година, се очаква първи хеликоптер

admin

Коментар