Политика

Европейският парламент прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

Това се казва в приетата от Европейския парламент резолюция по петицията на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за преодоляване на задръстванията от камиони по европейските граници.

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите. През септември 2022 г. Новаков обяви, че ще се бори за общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да представи идеята в Европейския парламент. Събирането на подписите отне половин година и бе проведено на територията на цялата страна. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, а три месеца по-късно идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

С нея Европейският парламент настоява също държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии. По този начин ще бъде избегнат наболял проблем, при който шофьорите изпадат в зависимост от произволни действия на отделните държави. Специално внимание се обръща и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.

Вижте още

Министър-председателят акад. Николай Денков участва в дванадесетия пленарен дебат „Това е Европа“ на Европейския парламент в Страсбург.

admin

Към 13 00 часа е отменено гласуването с машини в 5 секции

admin

Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание

admin

Ахмед Доган се връща в политиката

admin

Правителството ще направи всичко необходимо, за да осигури честно провеждане на изборите

admin

Премиерът акад. Денков: Само със синхрон между Министерския съвет и Народното събрание можем да продължим напред

admin

Коментар