Благоевград

ЗаЕдно за „Милион усмивки“ обедини институции, приемни родители и деца

Десетки родители и деца от приемни семейства, и представители на институции взеха участие в благотворителната инициатива ЗаЕдно за „Милион усмивки“. 
Тя бе открита във фоайето на Община Благоевград от кмета Методи Байкушев, който благодари на организаторите за поставянето във фокуса на вниманието върху приемната грижа, услуга която прави възможно деца, лишени от родителска грижа, да растат в уюта и топлината на сигурната семейна среда, но която все още остава невидима за обществото. 
„Приемната грижа е отговорност, но тя преди всичко е символ на благородство. Защото приемните родители са спасители на децата, те им даряват любов и топлина. Те винаги са тяхна опора, сигурност и изпълняват дълга си въпреки трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскват. Затова ние като общество и институции имаме отговорността да работим за подобряване на условията за упражняване на тази благородна дейност“, каза кметът Байкушев. 
Своя опит и добри практики споделиха по време на състоялата се Кръгла маса на тема „Детето и детското развитие при условията на приемна грижа“, експерти и приемни родители от областите Благоевград, Перник и Кюстендил. В дискусията се включиха изпълнителният директор на Агенция „Социално подпомагане“ Надя Танева, областният управител на Благоевград Мария Димова, зам.-кметът по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, представители на държавни и местни институции, дарители и приемни родители.
Деца, настанени в приемни семейства, взеха участие в спортни игри, организирани пред зала „22 септември“ и получиха подаръци и сертификат за отлично представяне.
Благотворителен базар за набиране на средства за закупуване на „Шишеяди“ за опазване на чиста околна среда пък организираха във фоайето на Общината ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, VIII СУ „А. Костенцев“. 

Първата по рода си инициатива ЗаЕдно за „Милион усмивки“ се организира от Дирекция „Социално подпомагане“ Благоевград, идеята е тя да стане традиционна.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Коледена изложба-базар в ГХГ Благоевград

admin

Дипломира се випуск 2023 на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“

BVn_01

В Понеделник 06 11 2023 в ЮЗУ „Неофит Рилски“ започва 16-ти Фестивал на изкуствата

admin

Готова е част от полутунела на АМ „Струма“ край Благоевград

admin

Благоевград изпрати над 100 военнослужещи на мисия на НАТО в Косово,  кметът Методи Байкушев: Въпросът за сигурността на Косово е ключов, Вашият дълг е да пазите демокрацията и мира в региона

admin

Резултат от ОИК Благоевград при 100% обработени протоколи, Методи Байкушев печели

admin

Коментар