Благоевград

Заключителна пресконференция по проект „Защита от наводнения“ се проведе в ОА Благоевград

Заключителна пресконференция по проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“ се проведе в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград.

Участие в събитието взеха областният управител на област Благоевград Мария Димова, експерти от Областна администрация, екипът за реализация на проекта, както и представители на държавни и общински структури, и обществеността.

По време на срещата бяха представени реализираните дейности и постигнатите  резултати от изпълнението на проекта.  

Проектът е финансиран по третата покана за стратегически проекти на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция –  България 2014 – 2020 година. Партньорите по проекта са 7: От българска страна, това са Областна администрация Благоевград, Областна администрация Хасково, Областна администрация Кърджали и Областна администрация Смолян. От гръцка страна партньорите са Регион Централна Македония, който е водещ партньор по проекта, Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. Бюджетът на Областна администрация Благоевград  е в размер на 790 000 евро.

Основната цел на проекта е повишаване нивото на защита от наводнения в трансграничния регион на Гърция и България и особено в райони с висок риск от наводнения.

В област Благоевград са изградени защитни съоръжения срещу наводнения на общо 12 определени като високорискови речни участъка на р. Струма. Извършени са строително – възстановителни работи в 3 участъка до гр. Симитли и още 7 компрометирани речни обекта при с. Крупник, с. Илинденци, с. Микрево, мина Ораново, с. Българчево и с. Долно Церово. Напълно изграден и възстановен е праг № 2 на р. Струма, както и  десния насип на праг №3. Укрепен е и прагът на р. Струма при землището на с. Рибник, община Петрич, един от най-рисковите участъци на река Струма.

По време на пресконференцията бяха очертани възможностите за надграждането на проекта през новия програмен период по програма Интеррег VІ-А Гърция – България 2021 – 2027 г. като бъдат реализирани нови инфраструктурни мерки за защита от наводнения на високорискови речни участъци.

Източник ОА Благоевград

Вижте още

Почитаме 143 години от рождението на Тодор Александров

admin

ВАЖНО! Напомняне на партиите, коалициите и инициативните комитети да свалят агитационните си материали!

admin

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и кметът Методи Байкушев посрещнаха в Благоевград военните от 3-то бригадно командване след мисия в Косово и Босна и Херцеговина

admin

Община Благоевград осигурява безплатни автобуси на Архангелова задушница

admin

Община Благоевград организира обществено обсъждане за бъдещето на Зоопарка

admin

Община Благоевград с пилотен проект за разделно събиране на биоотпадъци

admin

Коментар