БългарияОбщество

Заместник-министър Мундров: Географските информационни системи променят обществото

Географските информационни системи променят много бързо обществото и сме свидетели на това как през последните години те заемат все по-важна роля в архитектурата на електронното управление на администрациите на централно и местно ниво. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на откриването на конференцията, посветена на Световния ГИС ден и ГИС технологиите под наслов „С географските информационни системи създаваме по-устойчив свят заедно“.

„Денят на ГИС ни предоставя уникалната възможност да се замислим за забележителния напредък в технологиите и за мощната роля, която географските информационни системи играят в оформянето на нашето ежедневие. От градското планиране до опазването на околната среда, от реагирането при бедствия и аварии до общественото здраве – ГИС са се превърнали в незаменим инструмент в широк кръг от области и позволяват онлайн колаборации и комуникации между различни области“, подчерта заместник-министърът. 

Мундров припомни, че към момента в България сме свидетели на внедрявания на много иновативни ГИС системи, които включват прилагането на най-съвременните информационно-технологични тенденции в сферите на Интернет на нещата, изкуствения интелект, използването на спътниковата информация, мобилните приложения, големите данни и други. 

Заместник-министърът призова участниците в конференцията към ангажираност и развитие при изследването на възможностите, за да бъдат разширени границите на постижимото и да бъде създадено едно по-добро и по-устойчиво бъдеще за идните поколения.   

Източник Министерство на електронното управление

Вижте още

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

admin

МОН сезира ДАНС и комисията за защита на личните данни за придобиването на ШКОЛО от чужда компания

admin

ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСЕН ЗИМЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН

admin

Мария Габриел в Истанбул: Българската желязна църква „Св. Стефан“ е символ на родолюбие, обединение и по-добро бъдеще

admin

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри мобилното приложение „Пътувай информирано“

admin

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

admin

Коментар