Банско

За 27-ми път Банско ще пулсира в ритъма на джаза.

Банско джаз фестивал‘2024 ще превърне отново планинския град в столица на джаза и празник за душата от 3-ти до 10-ти август.

На пресконференция екипът на Банско джаз фестивал оповести програмата за поредното му издание. Кметът на Община Банско Стойчо Баненски, подчерта ролята на Банско джаз фестивал в културния календар на общината като безспорно събитие №1. „Можем да заявим, че фестивалът е ключов за музикалния живот у нас.“,  заяви кметът на Банско. Той представи и културния календар на Банско за тази година

Кметът Стойчо Баненски изтъкна факта, че Банско вече разполага със собствена модерна подвижна сцена – проект, осъществен с финансиране в размер на 383 100.00 лв., от които 89,6% са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез Програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”, а 10,4% от Община Банско.

Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация Фестивалите в България, съорганизатор на Банско джаз фестивал‘2024, представи акцентите в програмата на Джаз Фестивала и тазгодишната  Джаз Академия под егидата на Министерството на културата, съпътстващата програма, която и този път включват семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации – Джаз в града, Джем сешъни и  Срещи с публиката. Новият елемент тази година е Пленерът по скулптура, по проект на Асоциация Фестивалите в България, подкрепен от Национален фонд Култура. Като резултат ще бъде създадена Алея на джаза със скулптурни фигури от камък на изтъкнати творци от българската джаз сцена. Една от фигурите ще бъде на основателя на фестивала – покойния д-р Емил Илиев.

Фестивалът ще бъде открит на 3 август със специален концерт на Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бендът на НМА под палката на Михаил Йосифов. Камелия и Васил бяха и специални гости на пресконференцията.

В първата вечер ще чуем китаристът и композитор Мишел Сахрауи от Израел, който съчетава джаза на западната култура с изящните ритми на Близкия изток и носителят на няколко награди Грами Джейсън Майлс с неговия Лисабонски 4тет.

Чрез видеовръзка от Ню Йорк, където живее и твори от  дълги години, талантливият български пианист Асен Дойкин разказа за Eastern Passage – първият съвместен албум на Дойкин – Кърпаров квартет, който ще представи на сцената на Банско джаз фестивал в неделя, 4 август. Вечерта ще завърши с хипнотизираща смесица от афрофутуризъм, хип-хоп и джаз в изпълнение на Камила Джордж, покорила световните сцени в последните години.

В понеделник, 5 август, гостите на Банско и почитателите на джаза ще имат възможност да чуят експериментална поп музика с елементи от хип-хоп, джаз и електроника, представена от Анна Арко, Швеция.

Джаз китаристът Питър Бърнстейн, свирил и записвал с музиканти от различни поколения –  Сони Ролинс, Боби Хътчерсън, Джордж Коулман, Джошуа Редман, Брад Мелдау, Даяна Крoл, Лий Кониц, Джими Коб и много други ще чуем същата вечер, както и световната звезда Емет Коен, акомпанирал на Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джордж Коулман, Джими Хийт, Кърт Елинг и много други.

На 6 август, вторник ще имаме удоволствието да се насладим на най-популярната джаз група от Албания с бенд лидер Гент Руши, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал, на двама неповторими китаристи – разказвачи на музикални приказки – Дженк Ердоган и Антонио Форчоне и на един проект на Милчо Левиев, събрал музиканти от България, Швейцария и Гърция – Източно око.

Прогресив рок, камерен джаз, динамични и постоянно променящи се ритми, необичайни инструменти ще ни представят Скечбук квартет от Австрия в сряда, на 7 август, ще чуем и два български проекта – Йо-Йо бенд и Симеон Венков квартет.

Със Spectrum Vocal band & Free play  в четвъртък, 8 август, ще празнуваме магията на музиката, която те създават единствено с техните гласове. С Вики Алмазиду ще почетем сто годишнината на Сара Вон. А вечерта ще завърши с диначиното и визуално шоу на Мирла Риомар, певица, композитор, перкусионист и танцьор от Бразилия.

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Музикант с

огромен кръг почитатели по цял свят. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. На тазгодишния Банско джаз фестивал Теодосий ще представи квартет с участието на двама български музиканти, живеещи в чужбина и контрабасист от Швейцария. Датата е 9 август, петък. В програмата ще чуем също група Жлехтет от Словения и новия талант на италианския джаз – Чинциа Тедеско с проект Пучини в джаза и гост-музикант Тодор Бъкърджиев.

В последната вечер на тазгодишното издание – 10 август, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал ще излязат музиканти от екзотична Индонезия – Вертигонг. А след тях Тео Крокър, американски джаз тромпетист, композитор, продуцент и вокалист, номиниран за Грами ще забие на Банско джаз фестивал‘2024. Финалният концерт е на сенегалския бас виртуоз, композитор и певец – Алюн Уейд, който се слави в световната джаз и афробийт сцена като „супер талант“.

Иванка Славчева, представител на Изпълнителната агенция за българите в чужбина изрази подкрепа за Банско джаз фестивал и сподели, че фестивалът е и оня магнит, който привлича наши сънародници, живеещи зад граница, да се завръщат.   

„За Банско джаз фестивал се говори цяла година – заради специалните проекти, които от започват своя живот тук и разширяват присъствието си в световен план, заради естетическите критерии, които създава с програмата си с най-влиятелните артисти – легендите и важните имена от нашето съвремие, заради младите таланти, които специално сформират групи и създават сътрудничества. Преживяното, почувстваното и наученото тук са заряд за артисти и публика за месеците до следващото издание на фестивала.“ Така звучаха думите на гост на пресконференцията – Светослав Николов, Програмен директор на Джаз ФМ радио – медиен партньор на фестивала.

И тази година гостите на Банско джаз фестивал могат да разгледат  първата в страната постоянна джаз-експозиция в читалище „Никола Вапцаров“. Гостите могат да проследят историята на джаза в България. Експозицията е жива и ще продължи да се разраства с материали и лични вещи на български музиканти, които са оставили своя отпечатък в историята на джаза у нас. 

В числа, които не са просто статистика, а музикална синергия, която е способна да превърне материята в дух, Банско Джаз Фестивал‘2024 ще изглежда така : 18 държави, 135 изпълнители, 23 концерта на голяма сцена; 3 държави, 45 участници, 21 концерта на дневните сцени; 18 международни проекта, 4 съвместни, 5 български.

Източник Община Банско

Вижте още

За първи път джаз-опера в Банско

admin

Банско чества 114 години от рождението на Никола Вапцаров

admin

Любители на ските се стекоха на бъндеришка поляна за началото на ски сезон Банско 2023/24

admin

Община Банско участва в конференция за разкриване на потенциала на младите хора за по-добри политики на местно ниво

admin

Откриват ски сезона в Банско 2023/24

admin

Банско беше домакин на конференция на международния съюз по биатлон

admin

Коментар