България

Земеделци блокират пътища в цялата страна

Земеделците започнаха протестните си действия из цялата страна, като се очаква да бъдат блокирани над 80 основни пътни артерии. Протестите стартираха, след като земеделците не бяха доволни от предложението на правителството за финансова помощ за онези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

В Северозападна България временно ще блокират Дунав мост 2, както и земеделските стопани се заканиха да блокират движението за ферибота Оряхово – Бекет.  

В Североизточна България, в Русе производителите от различни сектори също смятат да блокират със земеделска техника „Дунав мост”.

В Югоизточна България е блокиран пътен възел Петолъчката, близо 200 земеделски машини блокираха входа към АМ „Тракия” до Стара Загора. Полицията е организирала обходен маршрут, движението по магистралата не е спряно.

В Югозападна България, край Дупница, при разклона за Пиперево десетки трактори са в готовност за блокада.

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00, можете да видите на картата.

Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети следните искания:

1) Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2) Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

–  Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

–  Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

–  Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

–  Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4) По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5) Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

Вижте още

Столичната полиция издирва Татяна Граховска

admin

Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница в София

admin

България и Украйна с обща песен

BVn_01

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Шофирайте внимателно и със съобразена скорост!

admin

Предстоящи тестове на системата BG-ALERT

admin

Общински съвет – Разлог ще проведе първото си заседание за мандат 2023-2027 г. на 9. ноември 2023 година (четвъртък) от 12:00 часа в заседателната зала на ОбС – Разлог

admin

Коментар