БългарияОбщество

Земеделци от югозапада изкараха техника и животни на протест

Край село Ново Делчево,(община Сандански). животновъди и земеделци се включиха в протеста при пътния възел на автомагистрала „Струма“ при Ново Делчево пътя за Мелник, като го блокираха за около час.  

Протестиращите се опитаха да блокират АМ “Струма“ и да ограничат движението за известно време достъпа до двата гранични пункта – „Кулата“ и „Златарево“. Полиция и жандармерия не допуснаха блокирането на магистралата. Имаше и много млади хора, които са решили да се занимават с животновъдство,но смятат, че това е непосилно за тях.Пред медиите, протестиращите обявиха своите искания:

1. Да се премахнат всички рестриктивни ограничения за животновъдите, осъществяващи традиционни практики за сезонна паша в парковете „Пирин“ и „Рила“ и да се върнат старите правила за „Пасторализъм“.

2.  Да се преразгледат новите изисквания и ставки в обвързаната подкрепа за животни. Продажбата на говеда също да се счита за реализация, а не само на телета.

3. Незабавно изплащане на полагащите ни се плащания за обвързаната с производство подкрепа! Това е първото правителство за целия преход, което обрича на глад животните ни в най-тежката част от зимата.

4.  „Украинската“ помощ да бъде равна на миналогодишната предвид още по-тежките условия с цените на горивата, инфлацията и липсата на работна ръка.

5.  Премахване на непосилните административни тежести въведени поетапно от 2007 г. до днес.

6. Всички преработени храни от месо, мляко и продукти от растениевъдството достигнали до щанда, да бъдат отчетливо етикетирани, какъв е произходът и от къде е внесена суровината – първичният продукт. Да се наложи законодателна забрана за препакетиране на вносни суровини като български сурови или преработени продукти.

7.  Пасища, мери и ливади от ОПФ, ДПФ и такива на физически или юридически лица да могат да заявяват за подпомагане само от земеделски производители – животновъди.

Снимки от протеста, може да видите тук:

Вижте още

СТАРТИРАТ ПОЕТАПНИ ПРОМЕНИ ВЪВ ФОРМАТА НА НВО С ВКЛЮЧВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ ЗАДАЧИ

admin

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г

admin

На предстоящия втори кръг на изборите, ще гласуваме с бюлетини и машини. Машините днес тръгват по секциите в София и страната

admin

Защитени наименования

admin

Съобщение на МВнР

admin

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

admin

Коментар