Без категорияКултураОБРАЗОВАНИЕОбщество

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски

Стоян Омарчевски е възпитаник на Софийския университет, през 1912 година завършва Философия, а през 1917 година и Право през 1917 година. Става член на БЗНС през 1905 година .

В годините от 1920 до 1923 година Омарчевски е министър на просвещението,. Като Министър прави серия реформи като въвежда задължително основното образование, строи 1115 нови училища в малките селища, освобождава от данъци детската литература. Негов е и законопроектът за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина. Откриват се Медицинският, Ветеринарният, Агрономическият и Богословският факултет на Софийския университет.

През 1921 година Омарчевски прокарва предложената от академик Александър Теодоров-Балан правописна реформа на българския език. Правописът остава в сила до Деветоюнския преврат от 1923 година. Новият правопис не е възприет от голяма част от българските учени, като срещу него се изказват лингвисти като Любомир Милетич и Стефан Младенов. Издателите на някои вестници и списания продължават да използват стария Иванчевски правопис. Освен от земеделците, новият правопис е използван и от комунистите.

През 1922 година Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители. Датата 1 ноември (по Григорианския календар) е изведена от Деня на покровителя на българите св. Иван Рилски – 19 октомври (стар стил). Според някои източници идеята му била подсказана от обикновен селянин, който му написал в писмо, че трябва да отдаваме почит на „големите българи“ – Левски, Ботев, Каравелов.

ТОВА Е ИСТИНСКИ БУДИТЕЛ

Вижте още

НОВА ВИЗИЯ ЗА ГИМНАЗИЯТА ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА В ПЛОВДИВ С ФИНАНСИРАНЕ ОТ 6 МЛН. ЛВ.

admin

280 абсолвенти от Правно-историческия факултет получиха своите дипломи на официална церемония в Аулата на УК I на Югозападен университет „Неофит Рилски“.

admin

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ – Признание за 4 души от Разлог отличени със званието „Пазители на традициите“

admin

Иран в криво огледало

admin

Пейо Яворов – 146 години от рождението на гения на българската лирика

admin

Посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата открива изложба в АУБ

admin

Коментар