Свят

Иран атакува Израел със стотици дронове и ракети

САЩ обещаха подкрепа за Израел


Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел късно в събота в отговор на атаката срещу консулството в Дамаск на 1 април когато загинаха ирански военни, .
Властите съобщиха, че 7-годишно момиче е тежко ранено.
Президентът на САЩ Джо Байдън, разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху, като в разговора е казал, че ще свика среща на лидерите на Групата на седемте в неделя, за да координират дипломатическия отговор на това, което той нарече наглото нападение на Иран.
Шест месеца след войната между Израел и Хамас в Газа и на фона на нарастващите рискове от по-голяма регионална война, Axios цитира високопоставен служител на Белия дом, който казва, че Байдън е посъветвал Нетаняху, Израел да се противопоставят на всяка контраатака срещу Иран.
Съветът за сигурност на ООН трябваше да се събере в 16 часа. ET (2000 GMT) в неделя, след като Израел поиска да осъди атаката на Иран и да определи Корпуса на гвардейците на иранската революция за терористична организация, съгласно график, публикуван късно в събота.
Израелският военен говорител, контраадмирал Даниел Хагари, каза, че Иран е изстрелял десетки ракети земя-земя срещу Израел, като повечето от тях са били прехванати извън израелските граници. Те включват повече от 10 крилати ракети, каза той.

Иранският залп от над 200 дрона и ракети е причинил леки щети на един израелски военен обект, каза Хагари.
.
Израелската телевизия Канал 12 цитира неназован израелски служител, който казва, че ще има „значителен отговор“ на атаката.
Иран се зарече да отмъсти за това, което нарече израелски удар срещу консулството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама висши командири. Техеран заяви, че ударът му е наказание за „израелски престъпления“. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл отговорност за нападението в консулството.
„Ако израелският режим направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен“, каза иранската мисия в ООН, предупреждавайки САЩ да „стоят настрана“. Въпреки това той също така каза, че Иран вече „счита въпроса за приключен“.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че Америка не търси конфликт с Иран, но няма да се поколебае да действа, за да защити американските сили и да подкрепи защитата на Израел.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш осъди атаката на Иран, като каза, че е „дълбоко разтревожен от много реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион“.
Руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянски каза в приложението за социални медии Telegram, че в допълнение към писмо от Израел, Съветът за сигурност е получил такова от Иран, в което се твърди, че атаката му е в рамките на Хартата на ООН, уреждаща правото на самоотбрана.
„Последният предупреждава, че ако Израел отговори, Иран ще отговори по-мощен и решителен начин“, каза Полянски.
Байдън, който в петък предупреди Иран срещу нападение, прекъсна посещението си през уикенда в родния си щат Делауеър и се върна във Вашингтон, за да се срещне със своите съветници по националната сигурност, включително с министърът на отбраната и държавния секретар, в Ситуационната зала на Белия дом. Той обеща да застане зад Израел.
„Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахи от Иран и неговите подставени лица е железен“, каза Байдън на X след срещата.

Източник Ройтерс

Вижте още

3 търговски кораба, ударени от ракети при нападение на хуси в Червено море, военен кораб на САЩ свали 3 дрона

admin

Георги Фотев: Основният проблем е в България!

admin

Фестивал на танцуващите мечки в Румъния

admin

РС Македония е с етнически албанец за премиер

admin

Американските и британските военни нанасят масирани удари срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен

admin

75-те награди „ЕМИ“ определи победителите

admin

Коментар