БлагоевградИзкуствоКултураОбщество

Камерна опера Благоевград представи за пореден път „ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“ на Имре Калман

В зала “ Пейо Яворов“ в Благоевград, за втори път тази година, беше поставена оперетата на Имре Калман, като мнозина я определят за царицата на оперетите, а самия Имре Калман – царя на оперетите.

„Да живее любовта”, или “Царицата на Чардаша”, или “Силва” – каквото и заглавие да се дава на тази творба днес, тя безспорно си остава оперета №1 на всички времена и народи.
В нея пулсира силна, при това напълно правдива драматична колизия, изграден е един обаятелен женски образ. Калман е увлечен от хуманната идея за любовта, която помита всички съсловни различия и рангове.

Наред с възхвалата на любовта, авторът осмива фалшивия морал и суетата на аристократичното общество от началото на века. Романтичната теза за всепобеждаващата сила на любовта е съчетана сполучливо с проблема за преодоляването на съсловните предразсъдъци. Житейските изводи, които се потвърждават в хода на действието подсилват още повече искрящия оптимизъм на цялата пиеса.
Националният унгарски мелос с вихъра на чардашовите ритми, виенският валс, свързан със светския живот, както и куплтните номера – всичко това е оригинално и майсторски претворено от Калман и създава оня неотразим чар на музикално-сценична лирика, изящество и хумор, с които се свързват впечатленията от тази знаменита оперета.

Постановка на благоевградската сцена е на Георги Динев, Диригент е Красимир Топалов(Камерна опера Благоевград), Сценография – Иван Токаджиев , Хореограф – Силвана Ханджийска /Силвана денс/.

С участие на: Христо Сарафов, Марчо Апостолов, Албена Чобанова, Георги Динев и солисти на камерна опера: Венера Мелеки, Денис Бояджиев, Димитрина Кечеджиева, Балет: Танцов клуб „Силвана денс“ и статисти от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград и Оркестър на Камерна Опера Благоевград.

Вижте още

УДЪЛЖАВАНЕ НА КРАЙНИЯ СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОЦЕДУРА BG16RFPR001-1.003 „ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА

admin

Акционерно дружество предлага да поеме управлението на ФК Пирин Благоевград, кметът го внася за обсъждане в общински съвет

admin

Форум с висок обществен интерес ще се проведе в Благоевград

admin

Община Благоевград обяви конкурс за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, влага над 2 млн. лв. в подобряването й

admin

152 години от рождението на Гоце Делчев отбеляза Благоевград

admin

Важна информация отнсно изборите за Европейски парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г

admin

Коментар