БлагоевградБългарияПолитика

Кметът Методи Байкушев обсъди с финансовия министър план за оздравяване на Община Благоевград

Серия от работни срещи проведе днес в Министерство на финансите кметът на Благоевград Методи Байкушев. С министъра на финансите Асен Василев и екипа му, кметът обсъди всички финансови проблеми на Общината и вариантите за решаването им, включително липсата на 6 780 000 лева целеви средства, предстоящите плащания по Анаеробната инсталация за биоотпадъци, запорите на сметки на Общината и множеството текущи разходи, които предстои да се направят. Министърът беше запознат с тежкото финансово наследство – освен липсващите 6,7 милиона лева, 2,1 милиона лева са задълженията към доставчици, 1.44 млн., лв. от които просрочени.  4,32 милиона лева са предстоящите до края на ноември т.г. плащания, а касовата наличност е едва 480 хил. лева.

Постигнато бе съгласие с подкрепата на МФ да бъде реализирана програма за стабилизиране на Общината.

Коментирана бе и възможността Община Благоевград да поиска  допълнително финансиране чрез заем от държавата, с което да се покрие финансовата липса от 6.7 млн. лв. Кметът Байкушев пое ангажимент до края на годината Общината да събере 3 милиона лева от местни данъци и такси, което ще помогне значително посрещането на текущите разходи. Обсъдени бяха изтичащите проекти по ОПОС – Оперативна програма „Околна среда“ и проектите по „Региони в растеж“.

Средствата в бюджета на Община Благоевград са твърде несъразмерно разпределени, е становището на експертите от Министерство на финансите, според които е нелогично една трета – 9.5 млн. лв., от бюджета на Общината за 2023 г., който е 31 милиона лева, да са насочени към културните институти. Обърнато бе внимание и за множеството общински предприятия и инхаус процедури, които са потенциален източник на нерегламентиран теч на средства.  

Коментирани бяха и възможностите за осигуряване на адекватно финансиране на емблематичния ансамбъл „Пирин“ и благоевградската Камерна опера, която е една от 5-те такива опери в света. Набелязани бяха мерки за увеличаване на субсидията към двете културни институции в партньорство с Министерство на културата, сред които дофинансиране, чрез държавни и европейски програми. Ще бъде изготвен план за модернизация на дейността и привличане на допълнителни приходи.  

Източник Община Благоевград

Зам.-министър Георги Клисурски и Методи Байкушев.

Вижте още

Студенти от 14 отбора ще се борят за финансиране на техните бизнес идеи по време на StartUP Weekend 2024

admin

Кметът Методи Байкушев подписа първите споразумения за 8 000 000 лева финансиране от МРРБ

admin

Площад „Македония“ в Благоевград събра тази вечер стотици жители и гости на града, които пяха и танцуваха заедно с популярни БГ изпълнители.

BVn_03

Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд, Камерна опера и Градска художествена галерия да станат културни институти, предлага кметът Байкушев

admin

С грижа към природата! Община Благоевград се включва в глобалната природозащитна инициатива „Часът на земята“

admin

Към 13 00 часа е отменено гласуването с машини в 5 секции

admin

Коментар