Благоевград

Кметът Методи Байкушев: Четвърт век теренът срещу кампуса на АУБ пустее, не искаме там да изникне поредният „китайски квартал“, с нов ПУП залагаме модерно градоустройство

Общината да изработи Подробен устройствен план /ПУП/ – изменение /актуализация/ на плана за регулация и застрояване  /ИПРЗ/, намиращ се в района между кампуса на Американския университет, ул. „Александър Стамболийски“, ул. „14 полк“ и гробищния парк, с цел благоустройствени мероприятия, а именно изграждане на улици, алеи, паркинги и паркове, предлага кметът на Благоевград Методи Байкушев.

Искането на градоначалника е внесено за разглеждане на заседание на Общински съвет.

Предложението на кмета Методи Байкушев бе разгледано на заседания на две комисии, а именно – Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и жилищна политика /КИИНЖП/ и Комисията по устройство на територията, комунално-битово обслужване, екология и транспорт и развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство /КУТКБОЕТРСРЗГС/, които дадоха положително становище. Точката ще бъде разгледана на редовна сесия на местния парламент на 26 април /петък/.

„Причината да направим това предложение е много проста. Става въпрос за една пустееща територия, в която по някакъв повод години наред не е планирано застрояване. Обикновено причината един Устройствен план да не бъде приложен, е че явно има нещо недомислено. Следваме всички стъпки, предвидени в закона, а първата от тях е да входираме предложението за гласуване от ОбС“, така мотивира искането си кметът Методи Байкушев.

По време на заседанието той изтъкна още, че целта на регулирането на територията е да бъде изградено едно модерно градоустройство, така че да бъде избегнат хаотичният вид на квартала, т. е. със застрояване парче по парче, като даде пример с имотите срещу гарата и автогарата, и района около Трето ОУ „Димитър Талев“.

„Мисля, че всички можем да се обединим около това, че не искаме поредния китайски квартал. Желанието ни е цялото пространство около АУБ да бъде урегулирано така, че да се запази усещането за въздух и зеленина, защото това е едно от любимите места на разходка на благоевградчани“, каза още кметът.

Той бе категоричен, че не се предвижда отнемането на 25 % от площите на частните имоти, тъй като в района по-голяма част от парцелите са общински.

„Държа да подчертая, че изработването на ПУП ще бъде обсъдено със собствениците на имоти в кв. 216 и при всички случаи то ще бъде съобразено с частния интерес, защото целта на администрацията е да намери пресечната точка, а не да направи потенциалното строителство невъзможно. От нас зависи как ще развием тази част на града ни“, заключи градоначалникът.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Детски литературен фестивал „Принцът и Алиса“ се проведе тази вечер на Моста на влюбените в Благоевград.

BVn_01

Блъсната жена с 3 годишно дете на пешеходна пътека

admin

Спектакълът „Светици и перверзници“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ гостува в Благоевград.

admin

Студентите от катедра Музика към Югозападен университет „Неофит Рилски“ с коледен концерт

admin

Кметът Методи Байкушев подписа първите споразумения за 8 000 000 лева финансиране от МРРБ

admin

Община Благоевград въведе стрийм платформа, която ще излъчва в реално време заседанията на комисиите към ОбС

admin

Коментар