Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев: Над 4,3 млн. лв. целеви средства за укрепване на свлачището по пътя за м. Бачиново са отклонени неправомерно по време на предишния мандат, установи проверка на АДФИ

4 332 263 лв., отпуснати от държавния бюджет за укрепване на свлачището по пътя за местността Бачиново, са изразходвани не по предназначение през предходния мандат като са прехвърлени „за местни дейности“ от „за държавно делегирани дейности“, и не са насочени към конкретния обект.  Това сочи доклад на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) след извършена проверка. Данните бяха съобщени на пресконференция от кмета на Благоевград Методи Байкушев.

Той поясни, че за нарушение на бюджетната дисциплина на предишния кмет Илко Стоянов, който е променил предназначението на отпуснатите средства от МС, е съставен акт за установяване на административно нарушение.

„Видно от доклада на АДФИ средствата не са налични като преходен остатък по сметката на Общината от 2021 г. насам. Промяната на предназначението им е направена със заповед през м. октомври 2021 г., като същите са насочени за местни дейности. Това категорично опровергава публичните твърдения на Стоянов, че парите са налични по сметките на Общината. Констатацията ни поставя пред неотложния ангажимент да осигурим тези отклонени средства. По закон ние имаме само две възможности, или е да платим средствата на изпълнителя по договора за обществената поръчка, или да върнем сумите на държавата“, коментира кметът Методи Байкушев.

Той припомни, че средствата за укрепване на свлачището в размер на 4 687 000 лева са отпуснати в спешен порядък през м. януари 2021 г. след писмо на тогавашния кмет Румен Томов. Преведени са на Общината в началото на февруари 2021 г.  и  остават „за държавно делегирани дейности“  до м. октомври същата година, когато със заповед на Стоянов предназначението им е променено „за местни дейности“.  447 000 лева е платеният аванс на спечелилата обществената поръчка за изпълнение на проекта фирма, но укрепването на свлачището не е започнало и към настоящия  момент.

„От доклада става ясно, че в обясненията си пред инспекторите, предишният кмет признава, че в края на 2021 г. сумата от  4 332 263 лв. е изразходвана за други цели“, съобщи още кметът Байкушев.

Той поясни, че проверката от АДФИ по казуса е започнала през май миналата година, по време на управлението на Илко Стоянов и е приключила в началото на тази година.

В момента в Община Благоевград тече проверка от АДФИ по сигнал на кмета Байкушев и за липсващи средства, отпуснати за изграждане на ул. „Промишлена“, ремонт на сградата на Камерна опера, както и за провеждането на отминалите местни избори, допълни още градоначалникът.

Източник Община Благоевград

Видео от днешната пресконференция, може да видите тук:

Вижте още

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград кандидатства по проект за обновяване имодернизиране

admin

Ден на отворените врати в драмаатичен театър „Никола Вапцаров“

admin

Община Благоевград стартира изготвянето на стратегия за развитието на зоологическата градина

admin

Благоевград посреща 2024 г. с празничен концерт под открито небе

admin

Над 46 кг марихуана задържаха в района на ГКПП Кулата

admin

Коледен шедьовър -спектакъл на Танцово Студио Дежа Ву

admin

Коментар