Кюстендил

“Съкровищата на Кюстендил”- Фотографска изложба на Владислав Чанев и Евгени Серафимов

Фотоизложбата “Съкровищата на Кюстендил”, дело на фотографа Владислав Чанев и сценографа Евгени Серафимов, която за пръв път беше представена извън рамките на родния им град плени сърцата на дряновци и развълнува до сълзи кюстендилци.

Кюстендил и Дряново, въпреки различния си размер и история, имат много общи неща. И тук, и там има ангажирани млади хора, които са приели работата си за своя край като кауза. И тук, и там, имаме не бремето, а честта да пазим и разпространяваме делото на двама гиганти в културно-историческата ни памет, двамата майстори – Владимир Димитров – Майстора и Майстор Колю Фичето.

Благодарение на това наследство, и ние, и кюстендилци имаме вроден афинитет към красивото. И затова сме изключително изискващи, търсещи и критични към естетиката, която модерният свят ни налага. Затова и именно дряновци са първата външна публика за този проект, който представя Кюстендил.

”Снощи Дряново беше Кюстендил

Трудно ми е да опиша цялата емоционално-естетическа буря, която се случи снощи в сърцето на града на Колю Фичето… за нас с Vladislav Chanev беше неописуемо да видим как „формулата“ Кюстендил работи и на 400 километра… тази изложба не е само „наша“ и да, там се говореше за Кюстендил, за Майстора, за плодовете, за дух, за традиция… Усещаното беше неописуемо, Кюстендил си превръща в марка- традиция, чиста природа, плодове и изкуство. Хората са впечатлени как Кюстендил показва лицето си и как стои на картата на България, разказа Евгени Серафимов.

Изложбата обединява два фотографски проекта – „Есенните плодове на Кюстендил“ и „Пролетта, девойките и цветята“. Те са вдъхновени от най-добрите примери на материалната и духовна култура в Кюстендилско и са посветени на два от най-емблематичните празници на града – „Празник на плодородието“ и „Кюстендилска пролет“.

Фотографиите на Владислав Чанев успяват да запечатат есенното плодородие на региона в сложната 2021 година и нежната красота на пролетните кюстендилски момичета на 2024.

Композициите носят характерна образност, инспирирана от момите на Владимир Димитров – Майстора и преразказват със съвременния език на фотографията вечната тема за единението на човека с природата.

Фотографиите показват съвременни кюстендилски момичета, облечени в безценни образци на запазени автентични фолклорни костюми – истински семейни реликви, които като едни своеобразни портали на времето пренасят зрителя в един идиличен свят на хармония и красота.

Това е изложба, в която внучките държат в ръцете си плодовете от дърветата, засадени от техните дядовци. Това е изложба за непреходното в изкуството и живота.

Източник Община Кюстендил

Вижте още

Атракционна линия „Пауталия“ ще се движи с удължено работно време в дните на фестивала “Хисарлъка Experience“!

BVn_03

Грейнаха Коледните светлини на елхата в Кюстендил!

admin

„Кюстендилска пролет” отново е тук, по-пищна и по-красива от всякога

admin

Новото ръководство на Община Кюстендил с нова визия за „Спортист на годината“: Бляскава церемония и награда на публиката

admin

Среща на генералния консул на Република България във Валенсия г-жа Надя Кръстева с кмета на град Кастейон г-жа Бегоня Караско.

admin

Атрактивното Авто шоу „Скорост и високи токчета“ скоро в Кюстендил

admin

Коментар