СвятСъседи

Македонските ученици ще учат, че Самуил е българският цар, а Охридската архиепископия е българска църква?!

Продължават споровете около работата и заключенията на Македоно-българската историческа комисия.

Досега няколко университетски преподаватели, историци и експерти предупредиха, че всяко отклонение от червените македонски линии, включително историческите въпроси, свързани с цар Самуил и Охридската архиепископия, може да има отрицателно въздействие върху македонския исторически наратив. Но повечето информация от македонска и българска страна изглежда потвърждава, че македонските членове на смесената комисия по исторически и образователни въпроси са нарушили македонската червена линия, определена от македонското събрание. Това е потвърдено няколко пъти досега, а нашите събеседници, с които се консултирахме, също подчертават, че има известни съмнения, че македонските историци в смесената комисия, поради определен политически натиск, са приели българския исторически наратив в препоръките си към съответната държава. институции, а именно, че средновековният владетел Самуил е български цар, а Охридската архиепископия е българска църква.

Мултиперспективализмът се превърна в едностранен перспективизъм

С Договора за приятелство и добросъседство между Република Македония и Република България от 1 август 2017 г. беше създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, основана на принципа на обективното и научно тълкуване на историческите събития, основана на исторически извори. Образователните въпроси, тоест съдържанието на историческите учебници, са в компетенцията на историческата комисия. Комисията може да даде препоръка, въз основа на която съответните македонски институции да подготвят методически указания и учебници, както и други учебни материали за македонското образование.

Нашите събеседници казват, че в работата на комисията няма реципрочност за учебниците по история, защото само македонските учебници по история ще представят българския исторически наратив. Въпреки изявленията на министъра на външните работи Буяр Османи за мултиперспективността в учебниците по история, т.е. че македонският исторически разказ за определени личности и събития ще бъде представен в българските учебници, нашите събеседници казват, че това няма да се случи, тъй като Българската страна не приема принципа на многоперспективността и това бе потвърдено няколко пъти от българските членове на комисията.

Когато македонската общественост за първи път беше запозната с концепцията за мултиперспективност, Ванчо Джорджиев, университетски професор и бивш член на комисията, подчерта пред медиите, че мултиперспективността като концепция се е появила след неговото напускане на комисията. По този повод Джорджиев каза още, че концепцията за въвеждане на мултиперспектива в учебниците по история, тоест двата възгледа за историята, ще бъде задължение само на македонската образователна система. С други думи, българското виждане за македонската история скрито ще навлезе в македонската образователна система чрез концепцията за мултиперспективност и може да се окажем в ситуация, в която македонските деца да учат, че Самуил е бил български цар или че Охридската архиепископия е българска църква, за което вече има повече съмнения и индикации, че вече е направено или ще бъде направено от македонската страна.

Македонската страна приема, че Самуил е българският цар, а неговият

държава е българското царство?!

Че има отклонения от македонския исторически наратив в полза на българските възгледи за личността и делото на средновековния владетел Самуил, както и за характера на държавата му, индиректно потвърди проф. д-р Ванчо Георгиев в медиите. В една от публичните си изяви беше подчертано, че в миналото македонските членове на комисията са работили на принципа на консенсуса, тоест на принципа на съгласуване на позициите преди обсъждане с българските им колеги. Македонските историци са били в постоянна комуникация и са имали обща, добре аргументирана позиция за определени исторически личности и събития, каза Георгиев пред медиите.

Този принцип обаче беше нарушен на 15-ото редовно заседание на смесената комисия, когато се отказа от консенсусното вземане на решения. На споменатото събрание, под влияние на някои от македонските членове, има отстъпки относно образа и делото на македонския средновековен владетел Самуил. В същото време в телевизионно интервю Ванчо Георгиев каза, че македонските членове на комисията са изпратили две послания (препоръки) до българските си колеги и тези съобщения са били причината той да напусне работата си в комисията. Бившият член на комисията няколко пъти досега в медиите подчерта, че посочените препоръки от страна на македонските членове на комисията към българските им колеги са направени по политическа инструкция на високопоставен служител на МВнР. В публичното си обръщение историкът Георгиев не разкри съдържанието на съобщенията (препоръките) към българските членове на комисията, но потвърди, че те са лесно доказуеми, тъй като има официални протоколи от работата на комисията и нарушават Македонските червени линии.

Според информацията, която получихме от няколко наши събеседници, именно на 15-ото редовно заседание на македоно-българската комисия е дадено място за приемане на българския исторически разказ за Самуил, тоест, че той е български цар и неговата държава е българското царство. По наша информация оставката на проф. Д-р Ванчо Георгиев като член на комисията удължи окончателното решение за средновековния македонски владетел Самуил, но има няколко признака, които потвърждават, че този въпрос вече е приключен чрез т.нар. многоаспектен и най-вероятно в духа на препоръките от 15-то редовно заседание на комисията по исторически и образователни въпроси.

Охридска архиепископия – българска църква?!

Че македоно-българската комисия по исторически въпроси обсъжда Охридската архиепископия, потвърди в медиите и Ванчо Георгиев, който посочи, че методическата единица Охридска архиепископия е разгледана в учебниците за седми клас в Република Северна Македония, но че няма препоръки към съответните институции. От друга страна, Ангел Димитров, съпредседателят на тази комисия, в едно от последните си изказвания също потвърди, че са отделили най-много време на общата позиция как да бъде представена Охридската архиепископия.

В съобщение на смесената комисия се посочва още, че препоръките ще важат и за двете страни, но това беше отречено от Ванчо Георгиев. В обръщението си към медиите той обясни, че каквото и да се разберат, каквато и препоръка да приемат, това ще важи за нашите учебници, а не за учебниците в България. Така че комисията съзнателно манипулира това съобщение, каза пред медиите проф. Ванчо Георгиев.

С други думи, всяко решение, което ще вземе комисията, което ще се отнася до Охридската архиепископия, ще важи само за македонския учебник по история. По-фундаментален проблем обаче е съдържанието, което ще бъде въведено в македонското образование чрез новия учебник, а посоката, в която се движат нещата, потвърди и Ангел Димитров, който ясно посочи, че все пак Охридската архиепископия е наистина българска .

Според нашите събеседници, а това се потвърждава донякъде и от изявленията на българските членове на комисията, са били обсъдени същността и характерът на Охридската архиепископия, тоест от македонска страна е било прието, че Охридската архиепископия има българска църковна традиция и в крайна сметка ще трябва да се преведе надлежно в учебника по история на Македония за седми клас чрез препоръка до съответните институции.

Няколко са показателите, които ни изтъкнаха нашите събеседници, добре информирани по въпроса, че македонските членове на историческата комисия са направили известни отстъпки по отношение на характера и същността на Охридската архиепископия, но поради изтичане на информация относно работата на комисията, македонските членове се оттеглиха от позициите си, като това беше индиректно потвърдено и от Ангел Димитров, който каза, че работата на комисията върви положително, но изведнъж се стигна до оттегляне на македонските членове. По наши сведения въпросът за Охридската архиепископия все още не е решен окончателно в рамките на комисията, но поради определени политически намеси не сме далеч от решението, че Охридската архиепископия има българска църковна традиция, т.е. е българска църква.

Събеседниците, с които се консултирахме по този въпрос, подчертават, че исторически достоверни извори и свидетелства не съществуват, за да задоволяват определени политически апетити, идващи от Република България, напротив, историческата комисия трябва да установява историческите факти, а не да ретушира ​​историята чрез мултиперспективност. Но досегашната практика показва, че нещата вървят в тази посока и македонските членове на комисията правят известни отстъпки, които са в противоречие с македонските червени линии. Според запознати зад секретността и мистериозността, характерни за експертната комисия по исторически и образователни въпроси през последните месеци, може да се крият и отстъпките от македонска страна.

Източник Далибор Станкович/НМ РСМ

Вижте още

Румънски шофьори на камиони и фермери протестират, тъй като преговорите с правителството не успяват да постигнат споразумение

admin

Комисията по историческите въпроси легитимира концепцията за измислена „обща история“

admin

Германски фермери блокират пътища за достъп до магистрали, организират протести срещу плана за премахване на данъчните облекчения за дизела

admin

Иран атакува Израел със стотици дронове и ракети

admin

Ужас в университет в Лас Вегас-стрелба и жертви

admin

Хамас освободи 24 заложници от Газа в първия ден на примирието

admin

Коментар