БългарияИкономикаПолитика

Мария Габриел: Виенският икономически форум показва, че Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие

По  покана на Мария Габриел, София ще бъде домакин на следващата среща на Виенския икономически форум, която ще се проведе на 22 април 2024 г.  Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри двадесетото юбилейно издание на Виенския икономически форум. Мотото тази година е „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“.

„Виенският икономически форум е двигател за развитие. Той има водеща роля в намирането на решения на глобални и регионални предизвикателства“, заяви Мария Габриел като наблегна на три основни предизвикателства.

Нуждата от ясна визия за региона на Югоизточна Европа в ключови стратегически области като енергетика, транспорт и инфраструктура.

Инвестициите в иновациите, за да носят полза и ясни перспективи за новото поколение.

Разширяването на ЕС и стъпките, с които да носи конкретни ползи за гражданите.

„С работата си през изминалите двадесет години форумът показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие. Европа има нужда от региона и регионът има нужда от Европа“, наблегна вицепремиерът. „Пожелавам на форума да продължи да допринася за намиране на устойчиви решения на регионалните проблеми, подпомага привличането на инвестиции и подкрепя младите таланти“.

В откриването участваха председателят на форума посланик Виктор Якович, премиерът на Косово Албин Курти, председателят на управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ инж. Калин Пешов и президентът на Мармара Груп Фондейшън д-р Акан Сувер. Мария Габриел благодари специално на посланик д-р Елена Кирчева, основател и Генерален секретар на форума, за организацията, енергията и отдадеността към каузите на Форума.

Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата цел да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море. В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Той събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии с цел развитие на регионалната икономика.

Източник Министерство на външните работи

.

Вижте още

Предстоящи тестове на системата BG-ALERT

admin

Обстановката към 11:30 часа в цялата страна

admin

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ С НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПО-ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ

admin

admin

Правителството одобри проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата

admin

Кметът Методи Байкушев обсъди с финансовия министър план за оздравяване на Община Благоевград

admin

Коментар