БългарияПолитика

Мария Габриел в Истанбул: Българската желязна църква „Св. Стефан“ е символ на родолюбие, обединение и по-добро бъдеще

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посети Българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, заедно с министъра на културата Кръстю Кръстев.

Тази година се навършват 125 години от освещаването на храма. Вицепремиерът подчерта, че църквата е символ на българското национално единство, обединение, светлина и бъдеще. Габриел отдаде дълбока почит на родолюбивите българи, съхранили българското културно-историческо наследство и изрази надежда, че то ще бъде запазено за бъдещите поколения. Литургията, с която бяха открити тържествата по повод годишнината, бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев.

Акцент в програмата бе откриването на изложбата „Желязната църква „Св. Стефан“ и българската памет на Цариградските българи“. „Изложбата събира късчета история“, подчерта Мария Габриел. Експозицията представя и ролята на духовните водачи на българския народ Иларион Макариополски, Екзарх Антим I, Екзарх Йосиф I – радетели за самостоятелна българска църква.

„С вярата можем да опазим културно-историческото наследство, да минаваме през изпитания, и да бъдем по-добри“, заяви Габриел. В храма се съхраняват запазените части от иконостаса и престолния камък на Дървения храм, както и елементи от Желязната църква от преди последната й реставрация.

Вицепремиерът се срещна и с Настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в гр. Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги“ в гр. Одрин.

Мария Габриел приветства усилията на Настоятелството за опазване на българското културно-историческо наследство в Турция. „Можете да разчитате на подкрепата на българската държава“, заяви вицепремиера.

„Съхранявайки светините на историята ни, пазейки културното и духовното ни наследство, можем единни да градим бъдеще за следващите поколения“, заяви Мария Габриел.

Източник Министерство на външните работи

Вижте още

Демонтажът на Паметника на Съветската армия продължава

admin

Земеделци от югозапада изкараха техника и животни на протест

admin

Deutsch Bahn ще предостави до 70 модернизирани пътнически вагони на преференциални цени и условия за БДЖ-Пътнически превози

admin

Книгата е прозорец към света, а библиотеките са съкровищници, в които се съхраняват богатствата на духовността.

admin

Министър Шалапатова: Предвижда се 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

admin

МОН сезира ДАНС и комисията за защита на личните данни за придобиването на ШКОЛО от чужда компания

admin

Коментар