България

МВР предприема организационни мерки във връзка с очаквано усложняване на метеорологичната обстановка на територията на цялата страна

По указания на главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев към всички ОДМВР в страната, е създадената необходимата организация и по места е осъществена връзка със структурите на АПИ с оглед готовност на снегопочистваща техника за намеса по пътни участъци, определени като рискови за снегонавявания и обледеняване. Особено внимание се обръща на мостове и виадукти по отношение заледяване и своевременно опесъчаване. Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и  намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

От Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за 25 ноември (събота) е обявен „оранжев код“ за по-голямата част от страната, като за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе той е „червен“. Очакват се обилни валежи от дъжд и силен порив на вятъра, както и условия за образуване на преспи и снегонавявания. В Предбалкана се очаква снежна покривка до 20-30 см, както и значително повишаване на речните нива в Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

Съвети към гражданите:

•             Отменете пътуването си, освен ако не е наистина наложително.

•             В случай че пътувате, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия. Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг. Разполагайте с топли дрехи и заредете мобилния телефон. Шофирайте внимателно.

•             При силен вятър не оставайте на открито.

•             Бъдете внимателни, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Източник Министерство на вътрешните работи

Вижте още

След месец се открива ски сезона в Банско

admin

Премиерът акад. Денков: Само със синхрон между Министерския съвет и Народното събрание можем да продължим напред

admin

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди пилотната Програма „Спортът – начин на живот“

admin

Главният секретар на МВР: Амбицията ни е професията на полицая да стане привлекателна

admin

АПИ предупреждава шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

admin

България покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенгенското пространство

admin

Коментар