БългарияОбществоПолитика

Министерството на земеделието и храните и ДФЗ създават необходимата организация, за да получат земеделските стопани близо 700 млн. лв. до края на годината

емеделските производители да получат близо 700 млн. лв. през декември т.г. е цел, по която Министерството на земеделието и храните работи активно съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Това стана ясно на днешната среща на премиера акад. Николай Денков с представители на зърнопроизводителите. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителните директори на ДФЗ и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) – Георги Тахов и Светлозар Патарински, както и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

Следващата седмица предстои да бъде публикуван индикативният график за всички плащания към земеделските производители до края на годината. Най-голямото плащане, в размер на близо 700 млн. лв., е по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от Кампания 2023, което замества Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). От понеделник, 6 ноември, всеки кандидатствал за подпомагане по директни плащания за Кампания 2023 ще получи по имейл информация за резултата от мониторинга на площите си. Стопаните ще могат да се запознаят с резултатите и да преценят дали да подадат възражение в 14-дневен срок чрез Системата за електронно услуги (СЕУ), или да оттеглят парцела си.

В хода на срещата зърнопроизводителите представиха пакет от мерки и предложения, които според тях ще помогнат както организацията, така и начина на работа в сектора. Премиерът акад. Денков приветства конструктивния подход и увери, че правителството е готово да влезе в експертен разговор по всяко едно от предложенията, така че да се изработят най-ефективните решения в дългосрочен план.

Източник Министерски съвет

Вижте още

Стартира изграждането на 33 нови училищни сгради и детски градини

admin

„Дигитално досие“ за всеки автомобил

admin

Конкурс за магистрати и полицаи в Благоевград – „Страхливият умира всеки ден, смелият- само веднъж“

admin

Нови 6 знака въвеждат по пътищата на страната

admin

 България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство

admin

Отбелязваме Деня на земята

admin

Коментар