Без категорияБългарияЗДРАВЕ

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември и ще важи до 31 декември 2023 г

.

В нея освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%.

Основната цел на настоящата заповед е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти.

Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз.

Източник Министерство на здравеоопазването

Вижте още

АПИ: В събота се очаква застудяване и валежи от сняг. Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

admin

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ на АМ „Струма“ ще може да се използва от медицински вертолети

admin

Пейо Яворов – 146 години от рождението на гения на българската лирика

admin

11 години от кончината на Българския патриарх Максим

admin

Започва издаването на лични карти от ново поколение

admin

Министър Тодор Тагарев: Днес е празник за Сухопътните войски, които над 35 години очакват нова бойна техника

admin

Коментар