Благоевград

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и кметът Методи Байкушев посрещнаха в Благоевград военните от 3-то бригадно командване след мисия в Косово и Босна и Херцеговина

С тържествена церемония на площад „Македония“ в Благоевград министърът на отбраната Тодор Тагарев и кметът Методи Байкушев посрещнаха военните от 3-то бригадно командване, които се завърнаха от мисия на НАТО в Косово и на ЕС в Босна и Херцеговина.

„Радваме се, че преди всичко ви посрещаме живи и здрави! От името на жителите на Благоевград и всички български граждани ви благодаря за изпълнението на вашия войнски дълг в тази нелека операция, която извършват международните сили в Косово. Често говорим за безценния опит, за обмяната на знания и умения с вашите колеги от други страни, но искам да ви кажа, че изпълнението на съюзническите ни задължения далеч надхвърля това. Ползата всъщност е много дълбока и много дългосрочна. Съюзничеството с онези народи, които ние припознаваме като част от нашата цивилизация е исторически момент, който ще даде дългосрочна сигурност на страната и региона. Признателността, която ви дължим и която ви поднасяме, винаги я има, дори когато не я виждате. Не забравяйте, че българският народ от векове, заедно с Българската православна църква всеки ден се моли за христолюбивото си войнство. Това е вековна наша ценност, миротворството и миротворците са от онези добродетели, които са изключително дълбоки в нашата култура – заръчани от самия Бог. Блажени сте и вие. Благодаря ви за всичко, което правите за суверенитета и авторитета на Р България“, каза в приветствието си кметът на Благоевград.

„Вашето успешно участие в миротворческата мисия издига личния ви престиж, позволява ви да комуникирате със своите колеги и наши съюзници, да трупате опит, изключително важен за българската армия и да сте готови за реални бойни действия тогава, когато е необходимо“, каза министърът на отбраната, след което награди военнослужещите.

По време на церемонията Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници отслужиха водосвет за здраве.

В посрещането на военнослужещите  участие взеха още: областният управител Мария Димова, председателят на ОбС Радослав Тасков, Росен Стоилов – директор на НД „Национална сигурност“, ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и висши военни.

По време на участието си в оперативния резерв на Операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) българските военнослужещи изпълняваха задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово – патрулиране, охрана на административни сгради и поддържане на сили за бързо реагиране.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Община Благоевград финализира дейностите по разширяването на Новия гробищен парк

admin

295 000 лева в подкрепа на семействата на новородени и двойки с репродуктивни проблеми изплати община Благоевград

BVn_01

Ден на отворените врати в драмаатичен театър „Никола Вапцаров“

admin

Студентска научна конференция събра над 150 участници в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Уъркшоп на английски език, насочен към плагиатството в академична среда ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Студенти и докторанти от Филологическия факултет взеха участие в Единадесетата международна конференция за млади слависти в Будапеща

BVn_01

Коментар