Благоевград

Министър Калин Стоянов изнесе публична лекция в ЮЗУ „Неофит Рилски“

„Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство“ бе темата, която министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи пред студенти и преподаватели в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Срещата беше открита от ректора на университета проф. д-р Николай Марин, който отправи приветствие към участниците и гостите.

Сред официалните гости бяха заместник-ректорите доц. д-р Вяра Кюрова, доц. д-р Петрана Стойкова и доц. д-р Илия Недин, деканът на Правно-историческия факултет проф. д-р Габриела Белова, деканът на Природо-математическия факултет доц. д-р Елена Каращранова, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Радослав Цонев, деканът на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Миглена Симонска, деканът на Техническия факултет проф. д-р инж. Снежина Андонова. Присъстваха още заместник-декани, ръководители на катедри, преподаватели, студенти и докторанти.

Министър Стоянов започна лекцията си с представяне на ключовата роля на Министерството на вътрешните работи за изпълнение на високите шенгенски изисквания.

„Ние положихме изключително големи усилия още с встъпването си през месец юни и основният приоритет бе именно да бъдем приети в Шенгенското пространство“, каза вътрешният министър и допълни, че са предприети три основни стъпки в тази посока: засилване на първата линия на охрана, активизиране на оперативната работа на ГДБОП, ГДГП, ГДНП и пограничните ОДМВР по противодействие на организираните престъпни групи и задълбочаване на сътрудничеството с Турция, която е страна с особено важно значение и сериозен фактор за сигурността в региона като цяло.

По време на лекцията министър Стоянов представи статистически данни за опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница. По думите му още през септември 2023 година е започнал спад на опитите за преминаване на границата – 12 000 от началото на годината до момента, като за същия период на предходната година са били 42 000.

Голям интерес сред студентите предизвика представеният анализ на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), който показва, че пътят през България вече не е предпочитан от мигрантите. Беше поставен фокус и върху противодействието на трафика на наркотици и производството на цигари без бандерол. 

„Нашата цел е да продължим мерките и да надградим тези резултати, за да може до края на годината България да се присъедини към Шенгенското пространство и по сухопътна граница“, отбеляза в края на срещата вътрешният министър и допълни, че мерките предприети от България оказват влияние и на нейните партньори в Европа.

Източник ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград

Вижте още

„Живописно Пътешествие: ‘Безкрайност’ от Царимира Георгиева очарова Благоевград“

admin

КПД ТИЙМ спечели Благотворителния турнир Скаптокъп 2023

admin

Благоевградската общественост отбеляза 168 години от рождението на Димитър Благоев

BVn_01

Добрият пример! Спортни клубове и Община Благоевград стартират кампания за почистване на парк „Ловен дом“.

admin

Белгийският посланик ще посети Американския университет, за да представи приоритетите на белгийското председателство пред студентите

admin

Студенти от АУБ разработиха идеи за развитието на Благоевград, кметът Методи Байкушев им връчи сертификати

admin

Коментар