България

Министър Стойчева: Сътрудничеството с Европейската космическа агенция увеличава инвестициите в икономиката на България

Работим за насърчаване на бизнеса да участва в повече космически програми, каза още Стойчева на Министерската среща на Съвета на Европейската космическа агенция

Сътрудничеството с Европейската космическа агенция (ЕКА) увеличава инвестициите в икономиката на България и нейната конкурентоспособност чрез участието в нови програми заедно с държавите от европейското космическо пространство. Динамичното развитие на европейския космически сектор позволява на компаниите да растат по-бързо, да привличат частни и институционални инвеститори и да въвеждат бизнес иновации с използването на космически данни в полза на обществото и икономиката. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на Министерската среща на Съвета на Европейската космическа агенция. Тя се провежда в рамките на Среща на върха на тема „Космос“ 2023 в Севиля, Испания. В събитието участва и заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

Министър Стойчева подчерта няколко приоритета пред държавите в областта на космоса – създаване на акселератор за компании в посока зелено, устойчиво и безопасно бъдеще на европейската космическа икономика, равнопоставен достъп до космическото пространство и изследване на Kосмоса.

„България има повече от 50 години опит в областта на Космоса и капацитет да допринесе за развитието на космическите технологии в Европа. Чрез изпълнението на Споразумението за европейска кооперираща държава с ЕКА, България реализира важни партньорства в областта на космическите технологии и космическата икономика, което допринася за укрепване на изграждането на капацитет на космическата ни екосистема“, подчерта министър Стойчева.

По думите й, сред проектите на Агенцията, с които са участвали български компании, са такива за разработването на информационни системи за мониторинг на хидроенергийни резервоари, изграждане на космически оранжерии и производство на космическа храна, разработване на комуникационни сателитни терминали, наносателитни захранващи системи , наземно наблюдение на земеделски и горски територии и много други.

„В Министерството на иновациите и растежа работим активно за насърчаване на бизнеса да участва в повече космически програми”, подчерта още министърът на иновациите и растежа. Стойчева заяви, че България се стреми към Асоциирано членство в ЕКА и устойчиво увеличава вноската си в Агенцията. Министър Стойчева бе категорична, че космическият сектор е ключов, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви.

„За да насърчим участието на малки и средни предприятия и стартъпи в подобни проекти, е нужно всички държави-членки да участват активно в космическите програми на ЕС. Разработването на нови услуги и приложения в подкрепа на прилагането на различни политически приоритети ще насърчи европейската конкурентоспособност и ще изведе Европа на нова позиция на глобалния пазар“, каза още министър Стойчева.

Тя заяви, че министерската среща ще засили съвместни ангажименти на страните-членки за целенасочени общи действия и гарантиране на европейско лидерство в космоса.

На водеща снимкa: Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, заместник-министърът на иновациите проф. Георги Ангелов, генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер и секретарят на Европейската космическа агенция за Германия.

Източник Министерство на иновациите и растежа

Вижте още

Министър Асен Василев: На практика страната е в еврозоната, ние сме свързани през валутния борд

admin

АКСУ стартира срещи с местните и държавни власти за подобряване на качеството на социалните услуги

admin

БГ Радио раздадоха наградите за българска музика

admin

От третия опит: Вотът на недоверие отхвърлен

admin

Как да изберем добро място за почивка в есенния период

admin

Инж. Красимир Герчев встъпи в длъжност на първото заседание на Общински съвет-Разлог

admin

Коментар