БългарияОтбранаСигурност

Министър Тодор Тагарев: Днес е празник за Сухопътните войски, които над 35 години очакват нова бойна техника

Народното събрание ратифицира днес, 1 декември, международния договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“ със 148 гласа „за“, 54 „против“ и 5 „въздържал се“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев благодари на народните представители, които подкрепиха Проекта за инвестиционен разход и ратификацията на договора. „Днес Вие ще направите един малък празник за Сухопътните войски, които над 35 години очакват нова бойна техника“, обърна се той към депутатите.

Договорът е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales (FMS), която регламентира възможностите за придобиване на американско военно оборудване и техника. В хода на дебата министър Тагарев разясни, че правителството на САЩ работи по този начин с над 60 страни в света, което на практика представлява почти целия демократичен свят. Той увери народните представители, че в договора, който е първият от серията договори по Проекта за инвестиционен разход, има уточнени количества и срокове и че той предвижда значително индустриално участие. „Очакваме това да доведе до значим индустриален ефект не само при изпълнение на договора за доставка на машините, но и за последващата им поддръжка, т.е. в резултат на този договор осигуряваме работа десетилетия напред“, подчерта министър Тагарев. Той посочи, че плащането трябва да приключи преди доставката на последните машини и уточни, че в тази рамка страната ни е избрала и договорила най-добрия вариант, като са взети под внимание възможностите за плащания по години и други разходи от бюджета на Министерството на отбраната.

***
Прогнозната стойност на международния договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“ е 1,208,560,357.00 щатски долара. Той ще влезе в сила след превеждането на първоначалната вноска по него, която е в размер на 263 360 000 щатски долара. Договорът предвижда разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Гарант на процеса за предоставяне на американски отбранителни продукти, услуги и обучение по изпълнението на договора е американското правителство.

Договорът „Придобиване на бойни машини Страйкър“ е подписан на 17 ноември 2023 г. от директора на дирекция „Политика по въоръженията“ в Министерството на отбраната на основание на Решение на Министерския съвет от заседанието, проведено на 1 ноември 2023 г., и в САЩ – на 26 септември 2023 г.

Договорът предвижда придобиване на 198 бойни, разузнавателни и командно-щабни машини, специални машини за ядрено, химическо и биологично разузнаване, за медицинска евакуация, за инженерно осигуряване, транспортни и евакуационни машини. Срокът за производство и доставка на машините е около 36 месеца от възлагането на договора за производство от страна на Сухопътните войски на САЩ. Началото на доставките е предвидено за третото тримесечие на 2025 г., а краят им – за първото тримесечие на 2028 г. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., с темп на доставките – 10 машини на месец.

Предвиждат се възможности за индустриално сътрудничество, трансфер на технологии и създаване на способности в „ТЕРЕМ – Холдинг“ ЕАД.

Източник Министерство на отбраната

Вижте още

На вниманието на шофьорите

admin

Земеделци от югозапада изкараха техника и животни на протест

admin

Зарица Динкова: Планира се цялостно дигитализиране на процедурите по кандидатстване на български визи до 2025 г.

admin

Асоциацията на автомобилните производители празнува 30-годишнина с иновационна конференция в София

admin

Мария Габриел: Виенският икономически форум показва, че Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие

admin

БЪЛГАРИЯ БЕ ИЗБРАНА ОТ ЮНЕСКО ЗА ЦЕНТЪР ЗА ОПAЗВАНЕ НА ЖИВОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

admin

Коментар