БългарияОбщество

Министър Шалапатова: Предвижда се 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

„От 1 юли се предвижда всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се увеличат с 11%. Според прогнозите това ще доведе до ръст на средната пенсия с около 100 лв. през 2024 г. и тя ще достигне 883 лв.“ Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в интервю за предаването „Пресечна точка“ на Нова телевизия. Проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. предвижда 11% ръст и на социалната пенсия за старост, която ще стане 307,07 лв. Със същия процент ще нараснат и свързаните с нея минимални пенсии и добавки, обясни министър Шалапатова.

Тя отбеляза, че за 2024 г. е заложено увеличение в бюджета на Министерството на труда и социалната политика с около 400 млн. лв. Това означава, че със средствата от европейските фондове и Плана за възстановяване и устойчивост бюджетът за социални инвестиции за 2024 г. ще нарасне до 4.2 млрд. лв. „Ще предложим сериозно увеличение на почти всички социални помощи. Месечните помощи за отглеждане на дете с 90 и над 90% степен увреждане, които не са увеличавани от години, ще се повишат от 930 лв. на 1180 лв. Предвижда се и сериозно нарастване на еднократните помощи за раждане на дете“, добави тя.

Министър Шалапатова постави акцент и върху важността на инвестициите в качествени здравни и интегрирани социални услуги, до които всички нуждаещи се от подкрепа хора да имат достъп. Тя изтъкна, че чрез увеличения бюджет на МТСП общините също ще могат да се възползват от повече средства за разкриване и развиване на качествени нови социални услуги.

Тя посочи, че през 2024 г. домакинствата, които не могат да плащат сметките си за отопление сами, ще продължат да получават подпомагане от държавата. Министерството на труда и социалната политика ще предложи на Министерския съвет всички семейства от областите Разград, Шумен, Силистра, Варна, Търговище и Смолян пострадали от бурята на 4 ноември, да получат максималния размер на еднократната помощ за покриване на инцидентно възникнали нужди от 1512 лв., каза още министър Иванка Шалапатова.

Източник Министерство на труда и социалната политика

Вижте още

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

admin

Заместник-министър Мундров: Географските информационни системи променят обществото

admin

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Германия и Австрия

admin

Толкамерите ще засичат скоростта в страната

admin

Пълноправен член на ШЕНГЕН сме от края на март

admin

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

admin

Коментар