Благоевград

Над 1000 деца и младежи от цяла България обединени от родните традиции на XXV издание на Националния празник „За хляба наш…“ в Благоевград

Зам.-кметът Боряна Шалявска и зам.-кметът Станислав Кимчев присъстваха на тържествената церемония на юбилейното издание на Националния ученически конкурс „За хляба наш…“.

За 25-и път Благоевград се превръща в събирателен център за над 1000 деца и младежи от цяла България, обединени от родните традиции и обичаи.

И тази година празникът започна с освещаване на хляба от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници от църквата „Въведение Богородично“. Непосредствено след това зам.-кметът Боряна Шалявска, зам.-кметът Станислав Кимчев и Богдана Костадинова, директор на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално откриха Националния празник.

„За мен е чест да Ви поздравя от името на кмета на Благоевград Методи Байкушев и от свое име по повод юбилейното издание на Националния ученически празник „За хляба наш…“. Всяка година празникът, посветен на Деня на Земята, е едно от най-дългоочакваните събития, защото събира деца от цялата страна и насочва погледа им към символа на живота – Хлябът. Името на конкурса „За хляба наш…“ не е случайно, то създава усещането за свързаност с минало, настояще и бъдеще. За 25 години Националният ученически конкурс се превърна в своеобразна емблема на творческия дух и традициите. “, каза Боряна Шалявска в своето приветствие.

На сцената бе поканена и г-жа Мая Дамянкина, която е сред основателите на празника „За хляба наш…“ през 1998 г., по този повод директорът на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград й връчи почетен плакет.

След кратка музикална програма бяха наградени участниците в конкурса „Научна разработка“.

Ежегодно сцената на „За хляба наш…“ привлича стотици деца с цел да бъдат представени българските традиции, свързани с производството на хляб и хлебни продукти. Всички те чрез своя талант стават част от богатата и разнообразна програма на празника.

За първи път тази година събитието разширява хоризонтите си, включвайки базар на социалните предприятия от Югозападния регион, в който участие ще вземат Фондация „Вие сте част от нас“,  SOS Детски селища, „Направено с любов“, „Мартенички БГ“, ССК“Торнадо“ и Фондация „Конкордия“.

Конкурсът продължава и в следващите два дни. Организаторите са подготвили мастър демонстрации по приготвяне на хляб и изложби на хлебни изделия и на творби „Макети“, ученици ще представят ритуали, песни и танци, свързани с българските традиции, като празникът ще завърши с награждаване на победителите в останалите раздели.

XXV Национален ученически празник „За хляба наш…“ се  организира със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО – Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. За първа година инициативата се осъществява и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. 

Източник Община Благоевград

Снимки от събитието, може да видите тук:

Вижте още

Среща дискусия на тема „Ролята на регионите за бъдещето на ЕС. Трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа между държави членки и страни, кандидати за членство в ЕС“ се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Спокойно преминава предаването на протоколите пред членове на ОИК Благоевград

admin

Без The Brava Fest тази година

BVn_01

Благоевград отбеляза 121 години от гибелта на Гоце Делчев

admin

Студентска научна конференция събра над 150 участници в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Лятна академия за децата на Благоевград отваря врати от 17 юни

admin

Коментар