ЗДРАВЕНаукаОБРАЗОВАНИЕ

Над 400 доброволци се включиха в проект, изследващ как ДНК влияе на здравето ни

Повече от 400 доброволци от София и Пловдив се включиха в пилотната фаза на мащабния проект „Геномът на България“, който се реализира от медицинските университети в двата града и Европейската научна инфраструктура за биобанкиране.

Информацията от проекта ще се използва в научни изследвания, свързани с генетични заболявания, като редки болести, рак, чести социално значими заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести, невродегенеративни заболявания и дори инфекциозни болести. С участието си в него нашата страна ще се нареди сред държавите, ползващи последните достижения на световната наука.

От събраните абсолютно доброволно кръвни проби ще бъде изолирана ДНК, която да бъде прочетена изцяло (пълно геномно секвениране), за да се открият всички вариации в генома на участниците. Това ще помогне за оформяне на колективния български геном, като в първия етап се планира да се изследват общо 1000 пълнолетни български граждани.  

Доброволците в проекта „Геномът на България“ реално помагат за развитието на медицината у нас и в Европа. Чрез него ще се изследва как ДНК-то ни влияе на нашето здраве, какъв е рискът от развитие на различните генетични заболявания, кои варианти в нашия геном определят как българите усвояват различни лекарства, към какви заболявания сме по-предразположени и към кои имаме вродена устойчивост, кои терапии биха били ефективни при всеки участник и кои – не толкова. 

 „Това е шанс всеки от нас да допринесе за здравето на нашите деца, за бъдещето ни като нация, защото дарявайки нашите генетични данни, помагаме за развитието на медицината. Събраната информация ще даде възможност да се прави по-добра профилактика и диагностика, да се разработят по-ефективни и персонализирани терапии за много тежки и чести заболявания“, казва ръководителят на проекта, проф. Радка Кънева.

Българският екип на инициативата включва учени от Медицински университет-София и Медицински университет-Пловдив. Биологичен материал от доброволците се събира в лабораториите на двата университета, а Центърът по молекулна медицина към МУ-София ще извърши геномното секвениране (пълно разчитане на генома), обработка и съхранение на данните. Конфиденциалността е гарантирана, като данните ще бъдат закодирани и съхранявани при най-високо ниво на сигурност.

Очаква се по-късно през 2024г. , след одобрение от ЕК, България да се включи пълноценно и в мащабния проект „Геномът на Европа“, за който ще е нужно да се съберат генетичните данни на 6500 пълнолетни български граждани от всички географски райони на България.

Желаещите сега могат да дадат биологичен материал (10 мл кръв), след попълване на въпросник и даване на информирано съгласие, на следните места:

В МУ-СОФИЯ         

Център по молекулна медицина,

ул. Здраве 2, гр. София, СБАЛАГ „Майчин дом“, ет. 14

тел: 02/9172 268, имейл: gobg.info@mmcbg.org

Работното време за взимане на кръв е всеки делничен ден от 09:00-14:00ч.

В МУ-ПЛОВДИВ

Катедра по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“,

Сграда №10, ет. 2,

бул. Васил Априлов 15А

След предварително записване на имейл: Genom-BG@mu-plovdiv.bg

Работното време за взимане на кръв е в понеделник, вторник и сряда от 14:00-16:00 ч

Източник МОН

Вижте още

СТАРТИРАТ ПОЕТАПНИ ПРОМЕНИ ВЪВ ФОРМАТА НА НВО С ВКЛЮЧВАНЕ НА ПОВЕЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ ЗАДАЧИ

admin

Два нови STEM центъра бяха открити в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

БЪДЕЩЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е В ИНДИВИДУАЛНИЯ ПОДХОД КЪМ ВСЕКИ УЧЕНИК

admin

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“

admin

Никола Тесла-детето на светлината

admin

Български ученици спечелиха два златни и един сребърен медал на 30-тата Балканската олимпиада по информатика (BOI)

admin

Коментар