ЛюбопитноНаука

Никола Тесла-детето на светлината

На 10 юли 1856 г. по време на гръмотевична буря, се ражда Никола Тесла, акушерката казва, че да се роди дете в такова време е лоша поличба, но майка му казва „Не, той ще бъде дете на светлината“ и се оказала права. Съдбата му била предопределена, да се занимава с електричество, да бъде изобретател.

Никола Тесла е изобретател, инженер и физик в селището Смиљан, което се е намирал в Австро-Унгария,(днес е част от Хърватия). Етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство. Той е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човека, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитна индукция, като той е един от влиятелни учени в историята на науката и техниката, известен с постиженията си в областта на променливия ток. За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава значителни парични суми, но използва една голяма част от тях за експерименти. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен и задлъжнял. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През 1990-те интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на XXI век нараства значително. Великия учен е работил с Томас Едисон, но заради различията си и заради породен спорт помежду им как трябва да се провежда и разпределя електричеството (чрез постоянен или променлив ток) е принуден да напусне лабораторията му Историята му не е била никак лека и пътя му не е бил осеян с цветя и рози, като е бил принуден да работи копаейки канавки за 2 долара дневно. Но дори и това не му е пречело, да гледа към бъдещето.

Известен с множество изобретения, които оформиха съвременния свят. Ето някои от тях:

Променлив ток (AC): Тесла е открил системата за променлив ток, която днес се използва в електроенергийните мрежи. Както споменах по горе се е изправил в съперничество с Томас Едисън, който подкрепя постоянния ток.

Рентгенови лъчи: Тесла играе важна роля в изследването на рентгеновите лъчи, които днес се използват за медицинска диагностика.

Безжична комуникация: Тесла разработва система за безжичен пренос на данни, включително изображения, гласови съобщения и текст. Това е предшественик на съвременния Интернет.

Електрически мотор: Тесла работи върху развитието на ефективни електрически двигатели, които са от съществено значение за промишлеността и транспорта.

  Тези изобретения са само част от наследството на гениалния Никола Тесла, който оставя неизгасваща следа в света на науката и технологиите.

  Вижте още

  Водещите в света правила за изкуствен интелект в Европа са изправени пред момент „направи или умри“

  admin

  2024 е високосна, за какво трябва да внимаваме

  admin

  ЮЗУ „Неофит Рилски“ участва във форума „Висше образование в България“

  admin

  БЪЛГАРСКИЯТ INSAIT ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО С НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ИНСТИТУЦИЯ В ЯПОНИЯ

  admin

  Какви са критериите да притежаваш собствен автомобил в Япония

  BVn_01

  Текбол- между футбол и тенис на маса

  admin

  Коментар