Благоевград

Областният управител Мария Димова проведе консултации за състав на РИК-Благоевград

Днес 14.04.2024 г. от 10.00 часа в конферентната зала на Областна администрация Благоевград, Областният управител на област Благоевград, проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции за избор на членове на Районна избирателна комисия – Благоевград, за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.
На консултациите са поканени да присъстват парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание на Република България, както и партии и коалициите, които не са парламентарно представени.
Съгласно точка 11.1 от Решение № 3051-ЕП/НС от 9.04.2024 г. на ЦИК общият брой на членовете на РИК, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председател и секретар се определя според броя на мандатите за народни представители за съответния избирателен район, като за изборни райони с 10 и повече мандата членовете са 17.
В тази връзка, в точка 12.2 от Решение №3051-ЕП/НС от 9.04.2024 г. на ЦИК е определен съставът на РИК-Благоевград при брой членове 17, а именно: за Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – членове; за Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 4 членове; за Партия „ДПС“ – 3 членове; за Партия „Възраждане“ – 2 членове; за Коалиция „БСП за България“ – 2 членове и за Партия „Има такъв народ“ – 1 член.

На проведените консултации, от парламентарно представените партии бе постигнато съгласие за:
Председател на РИК – Благоевград по предложение на Коалиция „ГЕРБ-СДС“ да бъде г-н Мартин Бусаров.
Три партии предложиха имена за заместник-председатели на РИК-Благоевград. Г-н Марио Граченов издигна кандидатурата на г-жа Милена Велкова, която да бъде заместник-председател от Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“. За заместник-председател от Коалиция „БСП за България“, г-н Костадин Юнчов предложи г-н Стоян Христов. От Партия „Има такъв народ“, г-жа Лилия Чакърова издигна кандидатурата на г-жа Атанаска Митрева за заместник-председател.
За секретар на РИК предложение направи Партия „ДПС“, като г-н Ведат Хюсеин посочи г-н Исмет Узунов, със знания и опит в предишни РИК.
Партия „Възраждане“ не пожела ръководна длъжност в РИК-Благоевград.
Тъй като се постигна съгласие за състава на РИК Благоевград между присъстващите представители на партии и коалиции ще бъде изготвено и изпратено до ЦИК писмено предложение от Областния управител за състав на РИК, ведно с приложенията, посочени в т. 5 от Решение № 3051-ЕП/НС от 09.04.2024 г. на ЦИК.
В заключение г-жа Мария Димова, благодари за конструктивно проведените консултации за състав на РИК-Благоевград.
Отбеляза, че успешната организационно-техническа подготовка и демократичното провеждане на изборите на територията на цялата област трябва да бъдат постигнати с добрата координация и ползотворното сътрудничество между РИК Благоевград, Областна администрация Благоевград, както и всички органи и институции, които ще вземат участие или ще окажат съдействие при провеждането на изборите на 9 юни 2024 г.
Подчерта, че очаква, организирането на изборите от страна на РИК – Благоевград да бъде отговорно и съгласно правомощията им посочени в Изборния кодекс.
Пожела на членовете на РИК-Благоевград спорна и ползотворна работата, съблюдавайки стриктно за едни честни и демократични избори.

Източник ОА Благоевград

Вижте още

Нови възможности за бизнеса ще бъдат представени в Благоевград, експерти разясняват как предприятията могат да бъдат финансирани за иновации

admin

На 17 и 18 май колоритът на Международен детски фолклорен фестивал „Шарено цвете“ завладява Благоевград за 4-ти път.

admin

Община Благоевград стартира изготвянето на стратегия за развитието на зоологическата градина

admin

През изминалата вечер закрихме второто издание на Балкански театрален фестивал пред препълнен салон със спектакъла „Антигона“ от Жан Ануи, реж. Александър Морфов.

admin

Позиция на община Благоевград за неверните твърдения за ремонтните работи на МУЦ

admin

Кметът Методи Байкушев на 40-г. юбилей на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“: Изключително съм горд, че всяка година училището е сред първите в страната по резултати и че от него излизат едни от най-успешните хора в България  

admin

Коментар