Благоевград

ОбС Благоевград гласува средства от общинския бюджет за даровити деца от благоевградските училища

40 000 лв. от общинския бюджет утвърди днес ОбС за стимулиране на даровитите деца от училищата в Благоевград. Увеличението спрямо миналата година е с 14 000 лв. То е заложено в актуализираната днес по предложение на кмета Методи Байкушев общинска Програма за закрила на деца с изявени дарби.

Целта на програмата е да стимулира и подпомогне  финансово децата с изявени дарби, които да получат възможност за изява и поощряване на развитието на таланта им. В нея са регламентирани механизмът за предоставяне на закрила за даровити деца, както и видовете финансово стимулиране.

Програмата дава възможност за еднократно финансово подпомагане да получат деца от общинските училища, класирали се на 1,2 и 3 място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на науката, изкуството и спорта, като се поемат част от разноските им за обучение, курсове, участие в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и състезания.  

Заложени са едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно до навършване на 18 години за деца от VIII of XII клас, класирани индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание. Тези средства са осигурени от министерствата на културата, образованието и науката и на младежта и спорта.

28 000 лв. е общинският бюджет за еднократна финансова помощ за даровити деца от I до XII клас, класирани на първо, второ и трето място на национални конкурси, олимпиади, състезания от държавни първенства, ученически игри. През тази година тя е 150 лв. за първо място, 120 лв. за второ и 90 лв. за трето място.

12 000 лв. от общинския бюджет са заделени за 10 целогодишни стипендии „Пети Октомври“ за даровити деца по повод празника на Благоевград. ще бъдат отпуснати 10 целогодишни стипендии „Пети октомври“. Носителите на тази стипендия ще бъдат избрани от експертно – консултативна комисия измежду децата, класирали се на едно от първите три места на регионални или национални конкурси, олимпиади, състезания в областта на науката, изкуството и спорта в периода от септември 2023 до август 2024 г. 

Условията за кандидатстване може да видите на https://blagoevgrad.bg/static/141.

Източник Община Благоевград

Вижте още

С тържествен концерт бяха отбелязани 15 години от основаването на Детска фолклорна група „Джумайчета“ и 10 години Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград.

admin

Ползватели на социални услуги в Благоевград с достойно представяне в XV Конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания в Китен

BVn_03

Паметна плоча, посветена на 110-годишнината от преселването на българите от с. Зарово, Солунско, в Горна Джумая ще бъде открита в Благоевград.

BVn_03

Важна информация отнсно изборите за Европейски парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г

admin

Благоевград посреща над 500 грации в Международен турнир по художествена гимнастика

admin

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинстват

admin

Коментар