Благоевград

ОДМВР и местната власт проведоха среща с представители на образователните институции, кметът Методи Байкушев: Системата ще заработи, когато всеки член на обществото поеме отговорност за действията си

Кметът на Благоевград Методи Байкушев участва в среща, инициирана от ОД на МВР, с представители на местната власт, образователните институции и органите на реда.

На нея бяха обсъдени мерки за подобряване на обществения ред, превенция и съвместна ползотворна работа, бяха представени анализ и данни относно нарушенията, извършени на територията града и селата за 2023 г. и 2024 г.

Националният проблем с домашното насилие, употребата на наркотични вещества от подрастващите и шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества бяха във фокуса на срещата.

„Статистиката сочи, че проблемът с домашното насилие в национален мащаб е сериозен, затова искам да призова всеки от нас да се замисли и да сигнализира компетентните органи при съмнение за агресия. Наш дълг е да не оставаме безучастни. Отговорността е обща и трябва всички да работим заедно по отношение на превенцията“,  заяви кметът Методи Байкушев.

Той бе категоричен, че обществото има дълг и към децата и опазването им от пороците.

„С един наш сигнал има шанс да спасим една човешка съдба, животът на едно дете, което е напът да провали бъдещето си. Ако не успеем да помогнем, то ние сме длъжни да сигнализираме. Така системата ще се задейства и ще опита да извади децата от тази тежка спирала“, с тези думи кметът се обърна към представителите на образователните институции.

Вандализмът и нарушенията в училищните дворове и детските градини, както и нуждата от подобряване на видеонаблюдението на територията на община Благоевград също бяха сред засегнатите проблеми.

Кметът Методи Байкушев обяви, че администрацията подготвя нова обществена поръчка за обновяване на системата за видеонаблюдение, която ще включва и софтуер, който разпознава нередности и сигнализира за тях.

Коментирана бе и темата, касаеща честното провеждане на изборния процес. Кметът Методи Байкушев заяви, че купуването и продаването на гласове е сред най-големите заплахи за националната сигурност на България и призова всеки кмет на населено място, представител на институция или гражданин да сигнализира полицията за извършители на подобни престъпления.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Община Благоевград организира Заключителна пресконференция и Официална церемония за откриване на Анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци

admin

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев с лекция в АУБ

admin

ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе домакин на среща дискусия на тема „20 години България в НАТО“, организирана от Дипломатическия институт към МВнР

admin

Атанас Дафинов подаде оставка като управител на ОФК ПИРИН

admin

Камерна опера Благоевград представи за пореден път „ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША“ на Имре Калман

admin

Деца от Сингапур се включиха в международния турнир по художествена гимнастика в Благоевград

admin

Коментар