БлагоевградКриминално

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняем за контрабанда на марихуана през ГКПП Кулата

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.А. (на 51 години) по дело за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

Към м. юни 2023 г. обвиняемият работел като шофьор на товарен автомобил за международни превози в търговско дружество.

Около 05,30 ч. на 08.06.2023 г. той пристигнал на ГКПП Кулата от Гърция с управляваната от него товарна композиция, състояща се от влекач и прикачено полуремарке.

При извършване на проверка И.А. предоставил на митническия служител международна товарителница. В документа били отразени изпращач на стоката, получател и превозвач. Товарът бил разпределен на палети – 61 броя. За място и дата на натоварване било посочено Жирона, Испания – 05.06.2023 г., а за разтоварен пункт – София, България.

Митническият инспектор селектирал товарната композиция по метода „анализ на риска“ за рентгенов контрол. Камионът бил сканиран с мобилно рентгеново устройство. При анализиране на изображението било констатирано наличие на фабричен улей в пода на товарното помещение на полуремаркето и аномалия в неговата плътност.

По тази причина превозното средство било отбито за извършване на допълнителна физическа проверка. За целта митническите служители отстранили металната пломба, с която било запечатано полуремаркето, като свалили и няколко пакета от превозваната стока.

Установеният улей бил покрит с капак, съставен от 22 части, представляващи специално изработени кутии от дървен материал с допълнителни капаци. В 18 от тях били открити прозрачни пакети, съдържащи суха зелена растителна маса с остър мирис на канабис. При извършен полеви наркотест веществото реагирало положително на канабис /марихуана/.

Общото количество на наркотичното вещество, разпределено в 84 пакета, е 46,170 килограма, на стойност 168 320 лева.

Водачът на товарния камион И.А. е бил привлечен в качеството на обвиняем за контрабанда на наркотичното вещество.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Вижте още

От програмата на Фестивала на изкуствата, концерт на Орган

admin

500 000 лв. годишно е очакваният икономически ефект от сливането на три общински предприятия в ОП „Чистота“

admin

Баба Марта се настани в тематична къщичка в Градската градина, Община Благоевград и Школа по изобразително изкуство Presto я превърнаха в кътче за снимки

admin

Въоръжен грабеж на инкасо автомобил в центъра на Благоевград

admin

С постановката „Трубадурът и неговите приятели“ днес започна XI издание на детския театрален фестивал „Талантино“.

BVn_03

36-годишният Кирил Димитров спаси богоявленския кръст в Благоевград

admin

Коментар