РазлогРегион

Основно училище „Неофит Рилски“ – село Горно Драглище отбеляза 230 години от рождението на своя патрон с вълнуваща музикално-литературна програма

Тържеството, в чест на видния книжовник, просветител и учител, започна със слова на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и г-н Сашо Александров (директор на ОУ “неофит Рилски”), които приветстваха всички гости на събитието в Народно читалище “Слънце 1938 г.”

Програмата продължи с представяне житейския път на български монарх Неофит Рилски, патриотични песни и стихове, в изпълнение на ученици от 1 до 7 клас. По повод празника, с усмивка на лице възпитаниците на училището в село Горно Драглище докосната всички присъстващи – с магията на театър и “Златната връвчица” на Георги Райчев.

Малко по-късно на сцената, със специални поздрави, се качиха клуб за автентичен фолклор “Банска младост”, с основател иконом Георги Касапинов и ръководител Нели Михайлова. След тях колоритните баби на Горно Драглище – Дешка, Дена, Елена, Райна и Яна, с помощта на десетки малчугани, представиха драматизация на приказката “Дядо и ряпа”.

Пазейки родната памет, с пламъка на общността горящи сърца, ученици на ОУ ”Неофит Рилски” – танцьори от НЧ “Слънце” зарадваха публиката с пленяващи фолклорни, танцови изпълнения.

Патронният празник, който завърши с песента “Къде си вярна ти любов народна”, зае и почетно място в историята на ОУ “Неофит Рилски”, обявявайки дата 2 ноември като официален празник – за честване на годишнини на училището.

Тържеството на културата и образованието бе уважено от представители на Община Разлог и Кметство село Горно Драглище, бивши и настоящи ученици и преподаватели, десетки гости от цялата община.

Източник Община Разлог

Вижте още

Спортен клуб по художествена гимнастика „Вихрен“ – Сандански организират благотворителен Коледен турнир „Коледни ангели“

admin

Общински съвет – Разлог ще проведе първото си заседание за мандат 2023-2027 г. на 9. ноември 2023 година (четвъртък) от 12:00 часа в заседателната зала на ОбС – Разлог

admin

МЕЧТАЯ ЗА БАНСКО КАТО ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА БЪЛГАРИЯ!

admin

С празнично тържество Защитено жилище за лица с физически увреждания и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания отбелязаха Международния ден на хората с увреждания.

admin

След месец се открива ски сезона в Банско

admin

Автентична разложка народна песен даде началото на „Цъфнало цвеке шарено“ – демонстрация на носии, събрани от цяла България в Разлог – града – пазител на традициите

BVn_03

Коментар