България

Отбелязваме за 38-и път Международният ден на доброволеца – 5 декември

Инициативата на ООН стартира през 1985 година

На тази дата Световната организация приканва всички правителства и неправителствените организации да изразят своята благодарност към доброволците като популяризират и подкрепят тяхната дейност. Всяка година се реализират различни инициативи, които имат за цел да покажат хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота в обществата и на нуждаещите се от помощ.

На територията на нашата страна има изградени 263 доброволни формирования, в които членуват близо 3 500 човека. Ежегодно тези сърцати мъже и жени участват в локализирането и ликвидирането на над 500 произшествия. 

През 2023 година българските доброволни формирования активно участваха в справянето с редица бедствени ситуации и произшествия – при овладяването на възникнали пожари край Хисаря, Свиленград, Ивайловград, при наводненията на територията на Царево, както и в международната мисия в пещерата Морджа, Турция и усложнената зимна обстановка в началото на този месец. През месец февруари т.г. два екипа от доброволци се включиха в спасителните дейности след земетресението в Р Турция. Те помогнаха пряко за спасяването на 31 човешки живота.

Припомняме, че през 2014 година е създадена Националната асоциация на доброволците в Р България. Целта на организацията е да  подпомага процеса по създаване, поддържане и развитие на активна и ефективна мрежа от доброволци, която да бъде в помощ на професионалните служби в превенцията на риска, овладяването на бедствия и отстраняването на последствията от тях.

Източник Министерство на вътрешните работи

Вижте още

България успява да се изкачи от 25-а до 16-а позиция в категорията за дейности, свързани с грижи в областта на равенството между половете в Европейския съюз (ЕС)

admin

Подкрепа от европейският комисар по икономика за Шенген

admin

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“

admin

Държавният глава: Призовавам всички граждани да не допускат да бъдат изолирани от изборния процес и да гласуват масово

admin

Съобщение на МВнР

admin

Deutsch Bahn ще предостави до 70 модернизирани пътнически вагони на преференциални цени и условия за БДЖ-Пътнически превози

admin

Коментар