Благоевград

По предложение на кмета Методи Байкушев стартира процедура за изграждане на 4 паркинга в центъра на Благоевград, предстои и актуализация на ПИРО

Кметът на Благоевград Методи Байкушев внесе в ОбС предложения за разрешаване за изработване на Подробен устройствен план за изграждане на 4 паркинга в Централна градска част на Благоевград. Целта на кметския екип е да бъде решен дългосрочно проблемът с паркирането на моторни превозни средства в областния център.

Според предложението на кмета 3 от паркингите ще бъдат подземни и ще са ситуирани под площадното пространство между Американски университет и хотел „Ален мак“, под площад „Македония“ и в района между Административен и Окръжен съд – Благоевград. Възможно е строителството им да бъде финансирано от държавния бюджет или по Европейски проекти.

Паркингът под площад „Македония“ е част от проектна идея за реконструкция и обновяване на площадното пространство, с която Общината кандидатства пред МРРБ за финансиране по Оперативна програма „Развитие на регионите“.

Част от проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Съдебна палата – Благоевград, реконструкция обновяване на пространството между Съдебната палата и Административен съд“ е и паркингът в посочения район, за който Община Благоевград е подала проектна идея по програма „Развитие на регионите“.

Предвижда се четвъртият паркинг да е многоетажен и да бъде изграден в района на старата автогара (при „Кончето“). За проектирането му има одобрено финансиране от държавния бюджет в размер на 150 000 лева.

След изграждането на паркингите ще бъдат възстановени зелените и тротоарните площи. 

Предложенията на кмета ще бъдат обсъдени на извънредна сесия на ОбС на 19 юни. Ако получат подкрепата на общинските съветници, ще бъде изработен Подробен устройствен план за всяко от тях, ще бъдат проведени обществени обсъждания. След приемането на ПУП предстои проектиране и възлагане на строителство, при осигурено финансиране. 

На извънредното заседание следващата седмица ще бъде разгледано и предложението на кмета Методи Байкушев за актуализация на Плана за интегрирано градско развитие на община Благоевград. В него са включени нови 24 проектни идеи с висока обществена значимост, сред които: реконструкция и обновяване на парк Ловен дом и Ботаническа градина, на паркови пространства в м. Бачиново, изработване и изпълнение на туристическа маркетингова стратегия, изграждане на нова сграда за общински жилища, устройствено планиране, реконструкция, корекция и покриване на част от ул. „Ал. Стамболийски“, построяване на нова училищна сграда, обновяване на сградата на ДТ „Никола Вапцаров“.

С Плана за интегрирано градско развитие на община Благоевград можете да се запознаете на https://shortly.bg/fVqIw .

Източник Община Благоевград

Вижте още

Деца и възрастни приеха лятно предизвикателство – йога на открито в Благоевград.

BVn_03

Млади надежди успяха да покорят световната сцена и да представят достойно Благоевград с артистичност и воля.

BVn_03

Димитър Бербатов и Петър Мицин гостуват на студентската спортна олимпиада на Американския университет в България 

admin

С грижа към природата! Община Благоевград се включва в глобалната природозащитна инициатива „Часът на земята“

admin

Кметът Методи Байкушев откри Мотосезон 2024 в Благоевград

admin

Оградата на детската градина в благоевградското село Церово грейна в цветовете на българския трибагреник.

BVn_03

Коментар